HTML

SarcHarc

Minden, amit tudni akartál az adóról, de senki nem merte megválaszolni.
Ha van olyan téma, amiről szívesen olvasnál a blogon, írd meg nekünk: tanacsadas@vezinfo.hu

Facebook

kep.jpgA leghatásosabb az volna, ha egyszerűen időrendbe szedném az online pénztárgépek bevezetésének magyaros sikertörténetét. De ezen sajnos ma már nem tudnának kacagni az érintettek, akik nem is értik, hogyan kerülhettek a NAV és az NGM kereszttüzébe.

Az indulásnál a cél világosnak látszott: két balkáni országhoz hasonlóan nálunk is meg kell teremteni a pénztárgépek folyamatos (online) ellenőrizhetőségének feltételeit. Ennek jelentősége és hatékonysága elsősorban nem abban áll, hogy az adóhivatal szúrópróbaszerűen rá-rápillanthat a gép aktuális vagy korábbi működésére. A kulcs a gép üzemeltetőjének tudatalattijában befészkelő félelem: a Nagytestvér figyeli minden mozdulatodat! Ettől a gazdaság fehéredését és áttételesen az adóbevételek számottevő emelkedését várja a törvényhozó.

Az új online és az eddig használt típusok közötti különbséget egy alkatrész, az úgynevezett adóügyi ellenőrző egység jelenti, ami mobilhálózat útján folytathatja majd a titkosított adatforgalmat a NAV és a pénztárgépünk között. Az ellenőrző egység olyasformán is működik, mintha a NAV egy munkatársat ültetne a pénztárgépünk mellé, aki szorgosan jegyzetel, gyakorlatilag folyamatosan rögzítve a pénztárgéphasználatot. A ki- és bekapcsolás, a nyugtakibocsátások adatairól és minden további eseményről, például a szerviz- és a gyakorló mód használatáról is mentést készít. Egy ilyen egység akár egymillió bizonylatnyi adatot is tárol. És ezeket az adatokat hívhatja le a NAV, ezért az eszközöknek folyamatosan online rendelkezésre kell állniuk.

A NAV a rögzített adatállomány alapján – kockázat- és mintaelemző szoftverek segítségével – adóelkerülő működtetésre utaló jeleket vagy gyakorlatot keres majd. Ha jobban belegondolunk, a sok összegyűjtött adatból bármi gyanús lehet: a pénztári forgalom szokásos dinamikája vagy az attól való eltérés, a beütött tételek száma, időbeli és értékbeni eloszlása stb.

A rendszer a területileg rendelkezésre álló mobiltelefon-hálózatot használja majd, természetesen havi szolgáltatási díj mellett, amelyet a pénztárgép tulajdonosa fog ezentúl fizetni. Elvileg van lehetőség egyedi mentességet kérni a NAV-tól a mobilkapcsolat teljes hiánya miatt, de az új gép megvásárlása és használata nekik is kötelező marad: aki a mentességet megkapja, az az egység által rögzített adatokat CD-n vagy DVD-n, havonta egyszer továbbítja az adóhatóságnak.

Mennyi az annyi?

A hivatalos álláspont szerint a pénztárgépek beüzemeléséhez és megvásárlásához minden segítséget megad az állam. Ez – a szinte értelmezhetetlen, és kiáltványszerűen megfogalmazott hirdetményeken túl – a mágikus 50 ezer forintos támogatásban ki is merül. Valószínűleg a pénztárgép-felhasználók töredéke tervezte volna magától a gépcserét idén tavaszra (majd nyárra, majd őszre). Viszont most egységesen mindenki vehet szép új csillagászati árú gépet, ha akar, ha nem. Habár műszakilag nem volna akadálya, a zavaros tájékoztatás, a folyton módosuló határidők és a műszaki problémák miatt – tudomásom szerint – már minden pénztárgép-forgalmazó és -szerviz lemondott a régebbi gépek átalakításáról.

Eddig egy jó minőségű pénztárgép 30–50 ezerbe került. Most a legolcsóbb modellek ennek háromszorosába fájnak, azaz minimum 100 ezer forint „önrész” nélkül nem megy (egyéb költségeket nem számítva). Felmerül még a bérlet lehetősége – amihez viszont már nem jár támogatás. Egy átlagos gép eddigi havi bérlete 2–3 ezer forintból megvolt. Az új modellek esetében számolnunk kell egyszeri szerződéskötési díjjal – általában 55–70 ezer forint –, a bérleti díj pedig az eddiginek minimum a duplája lesz. A kommunikációs csomag havi díja mindenkit érint. Ennek költségére jó kiindulópont a legnagyobb hazai mobilszolgáltató nettó 2300 forintos csomagára.

Ezek a költségek együtt igenis nagyon komoly megterhelést jelentenek a pici boltoknak, és sokan nem érzik méltányosnak, hogy az adóhatóság hatékonyabb és kényelmesebb működésének árát a vergődő kisvállalkozásokkal fizettetik meg.

Hogyan tovább?

A legutóbbi módosításig úgy tudtuk, hogy szeptember 1-jéig mindenkinek meg kell szereznie az új gépre a NAV regisztrációs számot, és ha megvenni nem is tudta, de legalább előszerződéssel kell rendelkeznie a vásárláshoz.

Augusztus 16-án, a hosszú hétvége előtti péntek délutánján adta ki a NAV a kassza-átállás legújabb időpont-módosító közleményét. Ennek nehezen kiolvasható lényege, hogy az online pénztárgépek beállításának határideje augusztus 31. helyett most már december 31. És a hatóság csak akkor büntet, ha valaki egyáltalán nem is szerezte meg augusztus végéig a regisztrációs, üzembe helyezési kódot. Pontosabban a közlemény szerint a pénztárgép-átállás első ütemének határideje változatlanul augusztus 31., de a hagyományos pénztárgépek december végéig azért még használhatóak, sőt, aki most nyit új üzletet, nyugodtan vásárolhat vagy akár bérelhet ilyet.

Hát fellélegezhettünk, hogy a betarthatatlan szabály alól újabb haladékot kaptunk, és megvárhatjuk a pénztárgépek árának piaci szintre csökkenését.

De így is fontos figyelnünk arra, hogy

  • aki nem szerzi meg az üzembe helyezési kódot augusztus 31-ig, büntethető lesz,
  • ha most nem igényelünk támogatást, azt később még pótolhatjuk a vásárlás előtt,
  • a támogatás igénybevételének számos feltétele van, amelyet a NAV nem vizsgál, azok teljesüléséért az igénylő felel,
  • a támogatásos kód megigénylése nem jelenti a támogatás tényleges igénybevételét, arról utólag dönthetünk,
  • a támogatás igénybevételének feltétele, hogy a gép december 31-ig üzembe kerüljön, ha kicsúszunk a határidőből, nem jár a támogatás,
  • a határidőknél legyünk figyelemmel, hogy a gépek beérkezése a megrendelést követően kb. 2 hónappal fog történni, és december 31-ig üzemben kell állniuk.

 

Aztán jött a pofon

Az NGM honlapján augusztus 22-én – a NAV közleménnyel szöges ellentétben – a minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára felhívja a figyelmet arra, hogy: „a vállalkozóknak legkésőbb augusztus 31-ig meg kell tennie az átállás érdekében előírt lépéseket, tehát jövő hét végére valamennyi érintettnek rendelkeznie kell érvényes pénztárgép megrendeléssel.”

A december 31-i beüzemelési határidő mellett az értelmetlen augusztus 31-i szerződési határidő kizárólag a már MKEH engedélyt szerzett pénztárgépek forgalmazóinak biztosítandó „extra profitot” szolgálhatja. Augusztus 24-ig 6 db gép (3 típus) kapta meg a fenti engedélyt, és erre kéne lecserélni a jelenleg használt 518-féle (!) berendezést.

Aztán hétfőn reggel az M1-en ugyanaz az illetékes nagylelkűen felajánlott 30 napos türelmi időt a vállalkozásoknak…

Az online pénztárgép-mizéria iskolapéldája annak, hogyan és miért nem bíznak egymásban és a hatalomban a magyar piac szereplői. Már rég nem az eredeti célról, az idei adóbevételek növeléséről van szó. Úgy tűnik, most a legfontosabb valakitől nagyon drágán megvásárolnunk azokat a bizonyos gépeket, hogy a törvényalkotó eredeti célja teljesüljön…

(A kép forrása: ideationz.files.wordpress.com)

 

Címkék: ellenőrzés pénztárgép NAV

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sarcharc.blog.hu/api/trackback/id/tr365480364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli_ 2013.08.27. 22:48:28

Bulgáriában több lépcsőben vezették be 2év alatt!!!!!! Bassaz meg a kuszaeszemű az idióta ötleteit :( Kedves apeh NINCS 200 ezrem venni egy pénztárgépet, és NINCS havi 2-3000 forintom fizetni az előfizetést. Melyik gyereknek ne adjak enni, mert ÚJ pénztárgépet kell vennem???? MIBŐL BZDMG????

zoli_ 2013.08.27. 22:48:51

Bulgáriában több lépcsőben vezették be 2év alatt!!!!!! Bassaz meg a kuszaeszemű az idióta ötleteit :( Kedves apeh NINCS 200 ezrem venni egy pénztárgépet, és NINCS havi 2-3000 forintom fizetni az előfizetést. Melyik gyereknek ne adjak enni, mert ÚJ pénztárgépet kell vennem???? MIBŐL BZDMG????

Martinicske 2013.08.28. 10:44:23

Sajnos egyet kell értenem. Számunkra is megterhelő kiadás a másfél éve megvett gépet lecserélni. Ezzel a géppel 10 évre terveztünk.

Különösen pofátlan, hogy a határidők és feltételek állandó módosítgatásával bizonytalanságban lebegtetik a pénztárgép használókat, a legutóbbi hosszabbítás előtt még rádiós reklámokban hívták fel a figyelmet, hogy meg kell rendelni a korlátozott és túlárazott kínálatból az elérhető típusokat.

Miközben teljesen mindegy mikor van megrendelve egy olyan gép, ami csak a tervezőasztalon létezik. Ez csak a korábban engedélyezett típusok gyártóit juttatja busás haszonhoz. Kifejezetten figyelek arra, hogy ne ilyen hátszeles típust vegyek.
süti beállítások módosítása