HTML

SarcHarc

Minden, amit tudni akartál az adóról, de senki nem merte megválaszolni.
Ha van olyan téma, amiről szívesen olvasnál a blogon, írd meg nekünk: tanacsadas@vezinfo.hu

Facebook

cikk14_kep.jpgIngatlaneladásnál személyi jövedelemadót kell fizetnünk, vásárlásnál illetéket. Nem ússzuk meg, jól ki van ez találva, de azért van, amire érdemes figyelni.

Lakásvásárlás esetén a fizetendő vagyonátruházási illeték alapja nem a szerződésben meghatározott vételár, hanem a forgalmi érték: az az ár, amennyit átlagos esetben megér a piacon. Hiába írunk be 1 Ft-ot az adásvételi szerződésbe. Viszont ha a kialkudott vételár a NAV összehasonlító értékadataitól nem tér el jelentősen, akkor általában elfogadja a hivatal, és e szerint számítja ki a fizetendő összeget.

Az illetékalapot ugyanakkor nem csökkentik a felmerülő egyéb terhek, például az ingatlant terhelő adósságok. Azért ha kifejezetten az illeték minimalizálása a cél, kicsi ügyeskedésre még van mód. Ilyen eset, ha például családtagtól vásárolunk – hiába adja el nekünk valóban akár fél áron a jó rokon, ha az illeték kiszabása a teljes „szabadpiaci ár” alapján történik meg. Ha több, a forgalmi értéktől eltérítő, módosító tényező lép fel, akkor viszont meggyőzhető a rendszer a csökkent összeg jogosságáról. Ilyen lehet például, ha nem a teljes 1/1 tulajdont értékesítik, hanem csak az ingatlan felét, negyedét, vagy ha a régi tulajdonos által lakottan adják el stb. Ezek mind a forgalmi értéket módosító szempontok, amelyek igazolása vagy megcáfolása kisebb volumenű ügyleteknél egyszerűen nem éri meg a hivatalnak, és inkább ráhagyja az ügyfélre.

Adok-veszek

Az illeték mértéke jelenleg egységesen 4% (1 milliárd forintig). Az vételár-milliónként, ugye, 40.000 Ft.

Lakásvásárlásnál ha a vevő egy másik lakását a vételt megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja, az illeték alapja a két ingatlan (vásárolt és eladott) forgalmi értékének a különbözete lesz, amennyiben a vásárolt lakás értékesebb, mint az eladott. Ez azt jelenti, hogy ha például eladok egy 10 milliós lakást, és veszek egy 15 milliósat, akkor az 5 millió forint után fizetem az illetéket. Ha 15 milliós lakást adok el, és 10 milliós lakást veszek, akkor a 2013. évi szabályok szerint már nem kell illetékkel bajlódni – korábban az abszolút érték miatt akkor is kellett fizetni, ha a különbözet negatív volt. Ennek oka, hogy az utóbbi időben a devizás adósságcsapdából menekülőkre jellemző az olcsóbba költözés, és a velük való végtelen és kilátástalan illetékbehajtási cécótól akart a kormányzat megszabadulni, akár bevételkiesés árán is.

Az ilyen típusú adásvételnél (hivatalosan cserepótló vételnek hívják) a hivatal nem fog nekünk önszorgalomból kedvezmények után kutatni. A másik lakásunk eladását – például adásvételi szerződés másolatával – nekünk kell igazolni és külön kérni a „beszámítást”. Itt nagyon fontosak a határidők: ha megkapjuk a NAV-tól az illetékkötelezettségről szóló határozatot, akkor csak a kivetésben jelzett határidők betartásával tudunk módosítást kérni.

Ha egy éven belül több lakást veszünk, illetve értékesítünk, az illetékalapnál minden egyes eladáshoz mi határozhatjuk meg, hogy melyik másik közvetlenül megelőző vagy követő eladást „párosítunk”. Jogunk van „jobban járni”. Viszont egy eladáshoz csak egyetlen szerzés párosítható. Ha eladunk két lakást 10 és 8 millióért, és az árukból veszünk egyet 18 millióért, akkor sajnos nem ússzuk meg a fizetést. A drágább eladott lakást választva is 8 millió lesz az illetékalap. A lakáscserére ugyanezek a beszámítási szabályok vonatkoznak.

Ha az ingatlant már korábban megkötött és bejegyzett haszonélvezettel együtt adják el, a vásárló a haszonélvezettel csökkentett forgalmi érték után fizeti a vagyonátruházási illetéket. Így kell eljárni akkor is, ha az ingatlant maga a haszonélvező szerzi meg. És ugyanez érvényes a haszonélvezettel súlyosbított lakáscserék esetén is.

Illetékmentesség: kinek mikor?

A 35 éven aluli fiataloknak első lakásszerzésük után csak a fizetendő illeték felét kell megfizetni, amennyiben az egész lakástulajdon forgalmi értéke nem haladja meg a 15 millió Ft-ot. Első lakástulajdont szerzőnek az minősül, akinek nincs és nem is volt még lakása vagy lakástulajdonban 50%-ot elérő tulajdoni hányada.

Illetékmentes az újonnan épített, 15 millió forintnál nem drágább új lakás megvásárlása, ha azt vállalkozó építette, kifejezetten eladási céllal. Ha a forgalmi értéke több mint 15, de kevesebb mint 30 millió Ft, és a vevő másik lakástulajdon eladását nem akarja beszámítani, az illeték első 15 millióra eső részét nem kell megfizetni. Ha nem a teljes lakást vesszük meg, hanem csak bizonyos tulajdoni hányadot, a kedvezmény is csak ugyanabban az arányban vehető igénybe. Ezt a kedvezményt sem automatikusan nyújtja a NAV, az ügyfélnek kell kérni, legkésőbb az illetékről szóló fizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig.

Új szabályozás mentesíti az egyenes ági rokonok közötti vagyonátruházást az illetékfizetési kötelezettség alól. Ezekben az esetekben korábban a mentességtől függetlenül terhelte a feleket a vagyonszerzés NAV-hoz való bejelentési kötelezettsége. A tavalyi törvénymódosítás megszüntette ezt, és 2013. január 1-jétől az egyenes ági rokonok közötti ajándékozási ügyleteket nem kell már bejelenteni sem.

És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ha már sehogy nem tudjuk elkerülni az illetékfizetést, azért még magánszemélyként – eljárási illetéktől mentesen – kérhetünk fizetési kedvezményt: részletfizetést, halasztást vagy akár elengedést is. Ha másért nem, hát azért, hogy a kérelmünk elutasításáig időt nyerjünk.

(A kép forrása: ebooksonl.blogspot.com)

Címkék: ingatlan illeték NAV

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sarcharc.blog.hu/api/trackback/id/tr905547389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jet set 2013.10.03. 17:20:15

A részletfizetési kérelembe bele kell írni, hogy késedelmi pótlék mentesen szeretné a részletfizetést. Ezt nem tudtam, erre nagylelkűen engedélyezték a részletfizetést, de kivetették a késedelmi pótlékot is. Azt újból kellett kérelmezni, hogy a késedelmi pótléktól tekintsenek el.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.10.03. 17:44:29

ovatosan azzal az egyenesagu ajandekozassal!!!

nem tudom miket hogyan modositottak az utabbo fel vagy 2 evben, de itt van ahogyan en tudom...

van Apuci, aki okosba attolja GYermeknek a 10 millas lakast, nana hogy ingyeeer
ebben az esetben a lakasnak ugyebar nincsen erteke :) leadja a sarcot az ugyvednek oszt kesz

igen am viszont ha GY meg abban az evben eladja, erre mit mond az SZJA torveny? azt mondja, hogy a korabbi erteket nem lehet megallapitani igy legyen az ÉRTÉKNÖVEKMÉNY az ingatlan ertekenek a negyede, es azt SZJAzd le, szoval dobj be SZJA gyanant 400e -t

a torvenyt is elo lehet venni de a lenyege ugyanez, igaz szebben korbeirva a dolgokat

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.03. 17:58:16

A jövedelemadóra most pontosan milyen szabályok vonatkoznak?

Orbán Diktor (törölt) 2013.10.03. 18:09:40

Köszönöm a témát, kedves blogger. Ajánlanám még, hogy egy külön cikkben emlékeztess bennünket, hogy ezeket a jogszabályokat mikor és melyik kormány követte el. Vért izzadtam, hogy megvehessem az első kertes házikómat hitelre, de a "nemzeti" adóhivatal azonnal kirótt ránk 480 ezer forint "vagyonszerzési" illetéket. Pedig csak 20 év múlva jár le a hitelem...
Szóval, mivel közelednek a választások, tudni szeretném, hogy a bérből élőket sanyargató jogszabályokat meghozó "honatyák" melyik párthoz tartóztak, név szerint is, illetve az őket kiszolgáló "szakemberek" is.
Ezeket a gazembereket ugyanis MI választottuk oda, ahol ezeket a döntéseket kifundálták, csak éppen nem erre hatalmaztuk fel őket. Szóval, ne a kiskapukat keressük már megint, hanem a FELELŐSÖKET, hogy számon lehessen kérni rajtuk az ilyen fajta népnyúzást. Már csak azért is, mert ebben a kurva országban mindig azt sarcolják meg, aki tesz is valamit a hazáért, a társadalomért.

Tomika1965 · www.omsy.net 2013.10.03. 18:36:08

ezzel csak az a baj, hogy az emberek többsége azt se tudja, hogy miből fog lakást vásárolni

Wagem 2013.10.03. 21:37:15

Tudna valaki tanácsot adni pár sorban az üdülők,nyaralók illeték fizetési kötelezettségéről??
Ha azt pl.állandó,bejelentett lakásként használom.
Köszi.

Brix 2013.10.03. 22:26:06

Az egyszeri, " nagyarányú " adócsökkentés kormánya , megadta a kegyelemdöfést a használt ingatlanok piacának.
A korábbi illetékfizetési szabályok sokkal kedvezőbbek voltak az alacsony értékű ingatlanok esetében

szanalmas 2013.10.03. 23:02:26

@Online Távmunkás:

Vétel évében, és az azt követő évben történő eladás esetében
100%
A vételt követő 2. évben
90%
A vételt követő 3. évben
60%
A vételt követő 4. évben
30%
A vételt követő 5. évtől (az 5. évtől adómentes jövedelem)
0%

2013.10.04. 00:32:40

Én elmúltam 35 de nincs lakásom, ha nem akarok öreg koromra az utcán élni, muszáj előbb-utóbb vegyek, amíg még elfogadhatóan keresek, mert létszükséglet lesz. Ilyen körülmények közt nem fair ez az adó...

Sákif za morro? 2013.10.04. 01:59:08

Részletfizetést??? 30 éves fejjel vettünk egy lakást a feleségemmel. Mi is kaptunk 2x240000-es csekket, hogy csengessünk. Az egyik csekket befizettük, a másikkal kapcsolatban írtam nekik egy levélkét, melyben kértem a részletfizetési lehetőséget. Mondván, nem a megtakarított zsebpénzünkből vettük a lakást, hanem sokmillió hitelre. Hitelre meg nem azért mert másba fektettük a pénzünket, hanem azért, mert egyszerűen nem volt. Becsületesen kitöltöttem a lapot. Postafordultával kaptam egy levelet, melyben az orrom alá dörgölte az ügyintéző úrfi, hogy van másik lakásom, ill. három autóm, ezek értéke fedezi a tartozásomat, úgyhogy nincs részletfizetés. A tények: Volt lakásom. Örököltem, az ország túlfelén, ráadásul anyámék laknak benne. A három autóm összértéke nem volt annyi, mint a tartozásom. Ezt elmondtam az úrnak is írásban. Erre már nem fáradtak a válasszal, egyszerűen letiltották a fizetésemből. A hivatal bekaphatja!

2013.10.04. 06:46:19

@Orbán Diktor: "vagyonszerzési illeték"

Ezen én is jót röhögtem tavaly, amikor 35 éves fejjel sikerült életem első ingatlanját megvásárolnom, persze bankhitelre. "Vagyonszerzési illeték", ízlelgessük egy kicsit a nevét, olyan szép! Arra emlékeztet, mintha az ölembe esett volna a lottó ötös, és nem a munkával keresett, évek alatt összekuporgatott, százszor megadóztatott jövedelmemet cseréltem volna el lakástulajdonra. Hirtelen vagyont szereztem bazmeg, teljesen érthető, hogy meg kell adóztatni! Lett a semmiből egy ingatlanom, ezért igazán nem sok a 480 rugó. Különösen szigorúan kell eljárni azoknál, akinek nem az első ingatlanjuk! (öröklésből származó 25% lakástulajdonrész, amiben anyukám lakik, az már komoly vagyon) Azmár csak hab a tortára, hogy az igazi vagyonszerző (az én kényszerűségből fogadott tulajdonos partnerem) a BANK, őt vajon miért nem sújtják vagyonszerzési illetékkel? A kérdés költői.

Egyébként a cikkhez csak annyit, én is az a fajta figura vagyok, aki eddig erre a nagy közös asztalra csak letenni tudott, elvenni onnan soha, rövidke életem során soha semmilyen kedvezményre, térítésre, segélyre, stb. nem voltam jogosult... vagy már nem, vagy még nem. Örülök hogy a vagyonszerzési illetéket is full áron fizethetem, ha pár hónappal később esett volna a vagyon az ölembe, talán 4% helyett 2-vel is megúszom. Na mindegy, ilyen bicikli ez, megszok(p)tam...

mjani 2013.10.04. 06:48:17

Kedves Vezinfo!

"Ha 15 milliós lakást adok el, és 10 milliós lakást veszek, akkor a 2013. évi szabályok szerint már nem kell illetékkel bajlódni – korábban az abszolút érték miatt akkor is kellett fizetni, ha a különbözet negatív volt. Ennek oka, hogy az utóbbi időben a devizás adósságcsapdából menekülőkre jellemző az olcsóbba költözés, és a velük való végtelen és kilátástalan illetékbehajtási cécótól akart a kormányzat megszabadulni, akár bevételkiesés árán is."

Ez biztos? Pont egy ilyen ügyben vagyok benne, és az ügyvéd azt mondta, hogy a negatív illetéket is meg kell fizetni...

2013.10.04. 06:55:35

@Tomika1965: "ezzel csak az a baj, hogy az emberek többsége azt se tudja, hogy miből fog lakást vásárolni"

Hitelből természetesen. Az átlagproletárnak sok választási alternatívája nincs, ha nem a szülei nyakán akar élni. Sokáig úgy voltam vele én is, hogy nem akarok hitelt, aztán revideálja az ember a kérdést ahogy idősödik.

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.10.04. 07:46:07

Annyira támogatják az lakás építést,majd bele döglenek.
Csak ha vállalkozó építi,csak akkor van illetékmentesség.Hát rohadjanak meg!

É2I 2013.10.04. 08:38:36

@Minyimányi Monyó: Azért mert akkor az építőanyag áfa-ja is meg a szakik jövedelem adója is realizálódik náluk.
Szarfaszú, népnyúzó tetvek; az építkezésen meg csak bejelentve segíthet bárki. A szívességet nem ismerik, nem hiszik el. Dögöljenek meg. El kéne már kergetni az összes ingyenélő politikust a kurva anyjába.

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.10.04. 08:43:43

@É2I: Ez az igazi ellehetetlenítés.
Sajátot fészket nem építhetsz a saját hazába,csak ha lottó ötösöd van.A szabad ég alatt nem lakhatsz, mert az meg bűncselekmény.Saját vállalkozásba nem kezdhetsz mert kivetik rád az isten fasza láthatatlan adóját is,de munkahelyek sincsenek,vagy ha vannak is,azokban sincs köszönet és a biztos halál vár rád harminc évesen már.
Ezzel megoldották a nyugdíjkérdést.
Mint ha arra hajaznának,hogy megdöglesszék az állampolgárokat idő előtt.
Vagy paranoiás lennék tényleg?
De akár hogy átgondolom,mindig ide lyukadok ki.

Vezinfó 2013.10.04. 09:02:30

@mjani: A Módtv. 2013. január 1-jei hatállyal egészítette ki az Itv. 26. § (1) bekezdés y) pontját és a 26. § (19) bekezdését. A rendelkezéseket a 2013. január 1-jét követően illetékkiszabásra bemutatott vagy más módon az állami adóhatóság tudomására jutott vagyonszerzési ügyekben kell alkalmazni.

Vezinfó 2013.10.04. 09:03:32

@Online Távmunkás: Egy hamarosan következő posztban erről is fogunk írni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.04. 09:17:40

@Sákif za morro?: Minek neked 3 autó? Inkább fizetted volna becsületesen az illetéket...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.04. 09:19:00

@Minyimányi Monyó: Nem a lakásépítést támogatják, hanem az építőipart próbálják támogatni. Az már más kérdés, hogy a vállalkozásoknál is többnyire feketén dolgoznak...

É2I 2013.10.04. 09:36:56

@Online Távmunkás: Igen azzal, hogy nem segíthet neked a rokonod, aki valóban ingyen jönne segíteni. Elmegy a büdös francba az a szaralak, aki ezt kitalálta.
Mindenről többszörös sápot húznak le, teljesen ellehetetlenítve egy átlag embert. És mindegy melyik párt, mind csak a saját zsebét tömi az általuk kiötlött törvényeken keresztül.

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.10.04. 11:17:41

@É2I: Vagy csináljon vak és világtalan építőipari céget,ha szeretne magának egy építeni egy lyukat,ahol meghúzhatná magát.
Annyira logikus és életszerű, továbbá maximálisan alkalmazható a jelenlegi 4 millió nyomorban élőre és további minimum 2 millió hajléktalanra.Áááááh ..bazzeg,ez nem normális ez a kormány!

szanalmas 2013.10.04. 13:18:46

@É2I:

Kell kötni egy szerződést, hogy 1 forintért dolgozik. Ha a Google alapítók dolgozhatnak 1 dollárért egy évig, vagy Simor 1 forintos fizetésért, akkor gondolom, legális.
süti beállítások módosítása