HTML

SarcHarc

Minden, amit tudni akartál az adóról, de senki nem merte megválaszolni.
Ha van olyan téma, amiről szívesen olvasnál a blogon, írd meg nekünk: tanacsadas@vezinfo.hu

Facebook

cikk20_kep.jpgA tavaly bevezetett kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) olyan egyszerűnek és kedvezőnek tűnt, hogy sokan épp ezért tartották gyanúsnak, és nem merték választani. Miután mindenki megnyugodott, hogy szinte változtatás – de legalábbis az adómérték emelkedése – nélkül átvészelte az első évet, újra sok belépő van idén. Azonban pont az adónem egyszerűsége miatt alapvető hibákat követnek el a katások.

Az eva az „elmúltnyolcév” találmánya volt, amely kezdeti kedvező adómértékével – emlékszünk még a 15%-os (!) kulcsra? – és a nyugodt éjszakai pihenést ígérő minimál nyilvántartás-vezetési rendjével nagy sikert aratott. Aztán persze legalább az áfa-értéket be akarták fizettetni az evásokkal, így az évek során az adókulcs felkúszott 37%-ra. Ezzel és a plusz rárakodó adókkal, járulékokkal már erősen népszerűségét vesztette az eva.

A jelenlegi kormányzat akkora ziccert nem hagyna ki, mint hogy könnyű népszerűséget jelentő, saját, szuperkedvező adózási módot biztosítson a „zembereknek”. Így született a kata.

Azért az eva bevezetéséből annyit már tanultak, hogy el akarják kerülni az adóoptimalizáló beszámlázások újraindulását. Világos: ha a tételes adózás miatt úgysem fizetek több adót azáltal, hogy nagyobb értéket számlázok, akkor – némi „visszacsurgó” pénzecskéért cserébe – miért ne segítsek felebarátomnak? Ha olcsón megúszható a bérek utáni töménytelen járulék, miért ne legyenek az alkalmazottaim beszámlázó katások? Épp az ilyen esetek elkerüléséért számtalan megszorító rendelkezést is tartalmaz a kata szabályozása, amiről meglepő módon az adózók egy részének fogalma sincs. A kata választására, alkalmazására hallottam a legviccesebb „nem szúrnának úgy ki velünk…” típusú magyarázatot. Az ilyen, inkább a hitéleten, mint a jogszabályismereten alapuló téveszmék sokba kerülnek mostanában a hibázóknak.

A törvény alapból sugallja, hogy ha a katás vállalkozó egy évben 1 millió forintot meghaladó értékben szerez bevételt egy másik vállalkozótól, akkor ott igazából munkaviszony leplezéséről van szó. A jogszabály hat ismérvet tartalmaz, amelyek általában a független felek által kötött vállalkozói szerződésekre jellemzőek. Ha ezek közül legalább kettőről nem tudja az adózó bebizonyítani, hogy igaz az adott jogviszonyban, akkor az ügylet a kata törvény szerint (is) munkaviszonyt leplez. Ilyenkor viszont a megrendelő által fizetett összegre nem a kata-, hanem a munkaviszonyra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, és az ennek megfelelő adókat, járulékokat kell megfizetni. Ez a teher azonban nem a katás vállalkozót, hanem a számla befogadóját fogja sújtani a büntetéssel együtt.

Íme a hat feltétel, amelyekből legalább kettőt teljesíteni kell a bújtatott munkavállalás elkerülésére, ha másik vállalkozástól összesen 1 millió forint fölötti összeget kaptunk egy évben:

  1. A katás a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette, azaz nem munkavállalóként dolgozott, hanem vállalkozóként szervezte (szervezhette), irányította (irányíthatta) a munkát.
  2. A katás az évi bevételének legalább 50%-át nem ugyanattól a vállalkozástól kapta.
  3. A megrendelő nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan. Vállalkozási szerződésekben a megrendelőnek csak a végeredmény számít, speciális esetektől eltekintve nem szól bele, hogy a munkafolyamat miként zajlik.
  4. A katás a tevékenységét saját birtokában álló telephelyén végzi, nem a megrendelőnél. Azaz nem bejár dolgozni a megrendelőhöz.
  5. A katás tevékenységéhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a megrendelő bocsátotta a rendelkezésére. Azaz nem a megrendelő munkaeszközeivel dolgozik a vállalkozó, ahogyan azt egy igazi munkavállaló tenné.
  6. A tevékenység végzésének rendjét a katás határozza meg.

Nagyon fontos, hogy az egy személytől kapott éves összesen 1 millió forintot meghaladó kifizetést mindkét félnek utólag be kell jelentenie a NAV-nak. És arra nyugodtan mérget vehetünk, hogy az ilyen gyanús ügyleteket „meg fogják kapargatni”. Ezért is lényeges, hogy mindig legyen szerződés a felek között, amelyben akár tételesen is, de kitérnek a fentiekben leírt körülményekre.

Jó dolog az egyszerűség, de azért az adózásban semmi sem annyira egyszerű, mint ahogyan mi szeretnénk, és a NAV a részletekben lakozik.

(A kép forrása: proofreaderperfec.com)

Címkék: ellenőrzés számlázás könyvelés NAV

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarcharc.blog.hu/api/trackback/id/tr395752679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása