HTML

SarcHarc

Minden, amit tudni akartál az adóról, de senki nem merte megválaszolni.
Ha van olyan téma, amiről szívesen olvasnál a blogon, írd meg nekünk: tanacsadas@vezinfo.hu

Facebook

kep7_20130723.JPGHa megalakítottuk a céget, és megúsztuk az adóhatósági felügyeletet, még nem dőlhetünk elégedetten hátra. A kockázati szempontból elfogadható státuszunkat a működés során is fenn kell tartani. A cég életútjában rejlő adózási kockázat azt jelenti, hogy a vállalkozás létrejötte, működése és végül megszűnése, átalakulása is sarkpontokat jelent egy esetleges ellenőrzésre.

A kockázatelemzés szempontjai között a legfontosabbak a vállalkozás adózási életútjához, a kockázatos adózói kapcsolatokhoz, a vállalkozások gazdasági méretéhez és az adózási szempontból kockázatosnak minősített tevékenységi körökhöz kapcsolódnak.

A működés időszakában már jóval több gyanús szempont alapján szűr a NAV. A véletlenszerű kiválasztás mellett szerepet kap a hanyag adózók vizsgálata és a „veszteségből élők” lefülelése. Mivel a cégek működésük során elengedhetetlenül kapcsolatba kerülnek más hatóságokkal is – vámhatóság, munkaügyi felügyelőségek, önkormányzati adóhatóságok stb. –, nagyobb az esélye annak is, hogy a vétőre előbb-utóbb felfigyelnek.

A vállalkozás működési életszakaszában kockázati szempont lehet

  • nullás bevallások benyújtása több egymást követő időszakban,
  • a bevallások elmaradása,
  • a forgalomnagyság és az alkalmazotti létszám aránytalansága,
  • a nagyobb forgalom melletti adóminimalizálás,
  • az ún. agresszív adótervezés,
  • a gyakori tulajdonos- és székhelycserék,
  • a tagi kölcsönök, pénztáregyenlegek gyanús mértéke, nagysága,
  • az adónemek bevallásai közötti összhang hiánya vagy ellentmondásossága,
  • a folyamatos működés melletti tartós veszteség kimutatása,
  • adóhátralék felhalmozása.

Ma már szintén rutinszerű kockázati és így adóellenőrzési pont a vállalkozás életciklusának befejező szakasza, a megszűnés, átalakulás. Ez az utolsó olyan pillanat, amikor a hivatal ténylegesen, közvetlenül is érvényesíteni tudja követelését a vállalkozással szemben.

Különösebb magyarázatot nem igényel a kockázatos adózói kapcsolatok megfejtése: „aki korpa közé keveredik”, azt megeszi a revizor. Könnyen kerülhet a NAV figyelmének fókuszába az a vállalkozás, amelynek tulajdonosi vagy partneri köre összetűzésbe került már a hivatallal.

A kockázatos adózói kapcsolatok körébe tartozik, ha

  • a vállalkozás tulajdonosai között korábban adóelkerülésen kapott vagy fantomcégekben érdekelt, esetleg nagy adóhátralékkal felszámolt, súlyos szabálytalanságokkal érintett tagok találhatók,
  • azonos székhellyel, tulajdonosi körrel, vezető tisztségviselővel rendelkező vállalkozások egymással üzleti kapcsolatban állnak,
  • a vállalkozás kiemelten kockázatos külföldi adózókkal üzletel,
  • a vállalkozás tulajdonosai kizárólag az ún. alacsony adókulcsú államokban bejegyzett társaságok.

A méret is lényeges, hiszen szintén könnyen belátható, hogy a korlátos erőforrásokkal rendelkező ellenőrzés is inkább a nagyobb volumenű visszaélésekre próbál koncentrálni. Ennek egyenes következménye, hogy a kiválasztás egyik legfontosabb meghatározója a vállalati vagy gazdálkodási méret, azaz az adózók nagyság szerinti kockázati besorolása.

A tevékenység kockázatát nézve, általában a korábbi ellenőrzések visszatérően rossz tapasztalata játszik szerepet, de sokatmondóak a legtöbbet vizsgált területek, mint a vendéglátás, a reklám és piackutatás, az építőipar vagy a munkaerő-piaci szolgáltatások is.

(A kép forrása: etftrends.com)

Címkék: ellenőrzés kockázat NAV

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sarcharc.blog.hu/api/trackback/id/tr385418368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teotwawki 2013.07.24. 12:22:47

Ez így szélmalomharc.
Az adófizetési morál javításának egyetlen járható útja az adócsökkentés.
Olyan szintre kell csökkenteni az adókat, hogy már ne érje meg csalni. A lebukás kockázatának és a büntetés súlyosságának növelése a jelenlegi adóterhelés mellett kontraproduktív, mert a szürkezónában lavírozók így inkább lehúzzák a rolót, minthogy kifehérítsenek.

DFK 2013.07.24. 12:38:24

@teotwawki: A magyar vállakozó 1 % adó melett is adócsalna. A magyar KKV-k az adó és járulék lopásból élnek.

teotwawki 2013.07.24. 12:57:18

@DFK: "A magyar vállakozó 1 % adó melett is adócsalna."
Ez csak alaptalan negatív előitélet. Senki sem viccből csal, hanem jól kiszámolt érdekből. Estükben ez az érdek a túlélés.

"A magyar KKV-k az adó és járulék lopásból élnek."
Szintén előítélet. Jó, fogadjuk el, hogy valóban sokan csalnak, de kényszerből, és legalább élnek. Nem értem miért lenne jobb a semmi, mint egy élő vállalkozás, amely munkát ad (akár feketén) azoknak, akiknek csak közmunka vagy az sem jutna?

Gilinggalang 2013.07.24. 13:27:05

@DFK: ha az adó és járuléklopásból élnek, akkor ez nem annak az indikátora, hogy kurva magas az adó és a járulék?

Frank99 2013.07.24. 14:00:28

épp most jöttem egy társasági ellenőrzésről.

Azt mondta a revizor, hogy a főnöke nem fogadja el az üres jegyzőkönyvet, valamit találnia kell, ki van adva nekik a bírságolás mindenáron.

Ha mást nem talált, valahol van egy számviteli szabályok megsértése, egy véletlenül nem aláírt kiadási pénztárbizonylat, vagy egy, amin nincs rajta a személyi igazolvány szám. Talált is egy ilyet.

500.000,- Ft-ig büntethetnek ezért. Köszi...

vajdasagi 2013.07.24. 14:28:38

@DFK: Ez a sommás vélemény sekélyes. Nemcsak fehér van (nem ügyeskedik el egy forintot sem) és fekete (egy forint adót sem fizet), hanem megannyi átmenet a kettő között. A szememben az átmenő osztályzatot érdemel, aki szinte teljesen szabályos, de hébe-hóba apró tételekben azért elcsal 1-1 összeget. Pl. kocsmázni viszi el a dolgozókat, és "terembérletről" kér számlát, mert annak a költsége elszámolható, és így kisebb lesz a nyeresége is, meg persze a nyereségadója is.
Ha a bevételei 1%-át "papírozza le" ilyen módon, akkor vajon adócsalónak számít, és zárjuk be a cégét, vagy eltűrjük az ilyet?

Mert ha azt kérdezitek, melyik cég nem ilyen, akkor azt mondom, hogy talán a multik többsége teljes mértékben jogkövető, de pl. a General Electric egészen biztosan az. Ezzel szemben alig találunk majd magyar céget, amely ne ügyeskedne valamelyest. Vagy aki teljesen legális az adófizetések terén, az vajon nem állami tendereket tömegét nyeri el korrupció-gyanűs módokon? És akkor az jobb vajon a fenti csoportnál?

Én azokat a cégeket záratnám be, amelyek az átlagosnál nagyobb mennyiségben ügyeskednek. Ezzel sokat tisztulna az üzleti élet, és akkor mondjuk 10 év múlva már lényegesen kisebb lenne ez az "átlagos méretű ügyeskedés", és megint le lehetne csapni az átlagnál rosszabbakra. így aztán mondjuk 100 év alatt eljutnánk egy német-szintű adófizetési morához.
megjegyzem, amikor adóhatósággal volt dolgom, nekem akkora szerencsém volt, hogy azok tényleg a fenti elv mentén dolgoztak. És az én cégemről lerí, hogy igencsak becsületes üzlet, ezért hát nem akartak rosszindulatúan és csakazértis valami miatt ellehetetleníteni. Nem állítom, hogy mindegyik adóaellenőr ilyen, de nekem igen pozitív tapasztalataim vannak.

Ezzel szemben ha azonnal mindenkit adócsalóként lekapcsolnánk, akkor megállna a gazdasági élet - a szó szoros értelmében.

Van egy példám is: magánemberként az autóm szélvédője megrepedt. Elvittem a Tesco parkolójában dolgozó szakértőhöz, aki elég olcsón megjavította, és utána jött a kérdés: számlával kérem, és akkor az ÁFA-részt is kifizethetem neki, vagy legyen 27% ÁFA nélküli, kisebb összeg, mert nem kérek számlát. Nos, én kértem számlát, mert éppen megengedte az akkori gazdasági helyzetem, hogy ne legyek adócsaló - de szerintem az itt véleményt nyilvánjtók többsége nem kért volna számlát. Jól sejtem?

Mert ha jól sejtem, akkor vajon ők "adócsalók"?
Arra akarok rávilágjtani, hogy ez egy ördögi kör, amiből nem lesz egyszerű kigabalyodnunk, de persze világos, hogy az lenne jó, ha mindenki fizetné az adójátt az utolsó forintig. Csak még messze vagyunk ettől.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.07.24. 14:43:29

@DFK: az a gond, hogy a legtöbben pont ezt a hülyeséget gondolják, pedig addig nem lesz értelmes kormányunk adócsökkentő politikával. Amíg az nincs, addig pedig tartós gazdasági és foglalkoztatásbeni növekedés sem lesz. Szóval hajrá antikapitalista marhák, csak így tovább!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.07.24. 14:48:02

@vajdasagi: dolgoztam egy magyar középvállalatnál 8 évet. Mindenben tiszta volt a cég, még kérdeztem is a gazdasági igazgatót, hogy miért nem ügyeskednek. Azt mondta, hogy mivel a vevők csaknem 100%-a számlás vevő (multik, áruházláncok) így nincs mozgásterük. Ráadásul benne voltunk a 3000 legnagyobb adózóban, az pedig minden éves fix apeh ellenőrzést jelentett. Mindig ott voltak legalább 1 hetet és mindig találniuk kellett valamit. Csak illusztrációnak mondom, hogy egy teljes többszáz négyzetméteres raktárépület volt 2 méteres polcokkal TELE számlákkal meg mindennel. Azokat nyálazták folyton. Aztán belekötöttek ilyenbe, hogy a cég miért számolt el költségnek egy 2000 forintos esernyőt. Évi nettó 2mrd árbevétel mellett ez volt a nagy bűncselekmény amit ki kellett magyarázni. Egyébként a hivatalsegédnek vették aki folyton a városba járkált a postával. Kommentáljam?

Piokkka 2013.07.29. 10:45:47

@DFK: Kkv-k többsége a túlélésért csal és nem az extra profitért azért ez nagy különbség.

mcc 2013.07.29. 11:01:20

Ha nem csal valaki, a befizetett adó 75%-át más lopja el. Adót fizetni erkölcstelen. Legfeljebb muszáj.
süti beállítások módosítása