HTML

SarcHarc

Minden, amit tudni akartál az adóról, de senki nem merte megválaszolni.
Ha van olyan téma, amiről szívesen olvasnál a blogon, írd meg nekünk: tanacsadas@vezinfo.hu

Facebook

cikk1_kep2.jpgModern világunkban minden reklám, híradás arra sarkall minket, hogy a korszerűtlen és veszélyes készpénz­használat helyett a bankkártyát válasszuk. És valóban: olcsóbb, egyszerűbb és különben is, akkor is megkapjuk, ha nem kérjük – akkor meg miért ne használnánk?

 

Az írás további része csak azt a törpe minoritást érinti, aki esetleg nem a teljes fizetését kapja bankszámlára utalva, hanem némi „feketepénz” is becsúszik mellé a zsebébe havonta, vagy néhanapján költséghatékonyan, számla nélkül, „okosba” is elvégez egy-egy munkát…

Az ilyen törvényen kívüli esetekben – amelyektől óva intek mindenkit! – könnyen menthetetlen áldozattá válhatunk egy vagyonosodási (hivatalos nevén: szja) vizsgálat során. Hogyan?

Amikor az adóhivatal a megélhetésünk körül kutakodik, egy könnyen megérthető módszert alkalmaz. Az összes bevallott jövedelmünket ténynek tekinti, amiből gazdálkodhattunk. Az összes fellelhető költésünket pedig levonja az összegből, és megvizsgálja, nem költekeztünk-e a bevallott jövedelmünkön túl. Hiszen ha túlköltöttünk, akkor azt csak az eltitkolt jövedelmünkből tehettük.

Az adóhivatal figyelmét elsősorban a nagy összegek keltik fel, viszont az ügyfél vesztét általában a napi csip-csup költések okozzák. Mégpedig azért, mert ha lakást, autót veszünk, akkor ma már szinte mindenki végiggondolja, hogy miből is teszi ezt. Viszont a havi állandó költségeket és megélhetést senki nem számolgatja.

Nézzük ezt meg egy példán! Áldozatunk XY bankszámlájára – kizsákmányoló, adóelkerülő – munkáltatója, 100 pénznyi fizetést utal minden hó végén. Emellett a feketekasszából további 100 pénzt fizet ki neki kiegészítésként. Hősünk a hó folyamán minden pénzét elkölti. A folyószámlára érkező összegből bankkártyájával rendezi a szokásos hétvégi nagybevásárlásait, tankol, ruhát vagy műszaki eszközöket vesz. A feketepénzből befizeti a közüzemi csekkeket, telefonszámlát, és hitelt egyenlít ki. Amikor XY vagyonosodási vizsgálatot kap, a mérleg egyik serpenyőjében csak a 100 pénz jövedelme fog megjelenni, míg azzal szemben a teljes egészében elköltött és kitűnően dokumentált 200 pénz. Nehezen tud majd védekezni, hiszen a kártyával végrehajtott bankszámla-tranzakciók pontosan végig követhetők, úgyszintén a havi csekkes befizetések. Ezzel a módszerrel kiszemelt, átlag alatt kereső adózónk máris 100 pénz x 12 hó x 5 év eltitkolt jövedelmet kreált. Ráadásul az alacsony jövedelemadatok miatt kevés a mozgástér az utólagos magyarázkodásra is.

Sajnos, gyakorlati tapasztalatom szerint, a hatóság egyenlő arányban hajt végre kishalakra és igazi „nagyban utazókra” irányuló vizsgálatokat, talán éppen a statisztika javítása miatt, és többek között a fenti problémának köszönhetően ritkán sikerül 5 millió alatt megúszni a végét…

A rendszerváltást követően mindenki azzal a rögzült meggyőződéssel kezdett neki a szabad életnek, hogy minden jövedelmet, amit csak lehet, el kell titkolni: addig jó, amíg láthatatlan. Ez a szocializmus végnapjaiban gyökerező téveszme pedig nehezen akar kikopni a fejekből. Manapság, amikor a NAV minden számottevő adatbázishoz hozzáfér, a célnak már rég fordítottnak kéne lennie: minél több legális jövedelmet feltüntetni. A bankkártyát pedig tessék az egyéni körülmények figyelembevételével használni!

(A kép forrása: istartupbusiness.com)

Címkék: vagyonosodási vizsgálat személyi jövedelemadó eltitkolt jövedelem

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sarcharc.blog.hu/api/trackback/id/tr535352477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én_vezettem_? 2013.06.10. 19:48:10

az kimaradt, hogy supershop kártyát is felhasználhat a NAV ilyen célra. Volt, aki megjárta: a supershop kártyáján több költés volt, mint amekkora jövedelemre bejelentette magát, vagyonosodási vizsgálatot kapott, nem tudta megmagyarázni, megbüntették sok-sok pénzre (milliókra? valszinüleg).
na ez a szívás...

pushup 2013.06.10. 19:58:03

vagyis a csekket feljtsd el, intézd netbankon, mert az visszakereshető
a homárt, meg a guccsi cipőt pedig tessék kp-ra, mert az meg nem
hát, ha csak ennyiből állna! :D

mcc 2013.07.29. 11:05:21

@Én_vezettem_?: Az egész rokonság ezzel az egy supershoppal jár. Urban legend.

Amúgy evás bt és kata.
süti beállítások módosítása