HTML

SarcHarc

Minden, amit tudni akartál az adóról, de senki nem merte megválaszolni.
Ha van olyan téma, amiről szívesen olvasnál a blogon, írd meg nekünk: tanacsadas@vezinfo.hu

Facebook

Poker King for the Day - A.jpgOnline vagy távszerencsejátékként Magyarországon csak a tippmix.pro-ból szerzett jövedelem adómentes. Minden más szabálytalan, de adóköteles.

Minden NAV engedéllyel nem rendelkező internetes szerencsejátékból vagy akár külföldi online fogadásból szerzett nyereményből az szja szerint adóztatandó jövedelme keletkezik a játékosnak, és ez alól a tiltott szerencsejátékon szerzett összegek sem kivételek! Online szerencsejátékra adóhatósági engedélye kizárólag a Szerencsejáték Zrt.-nek van, neki is csak a fent említett egyre, a tippmix.pro-ra. Így aztán minden más fogadás és játék tiltott, és az csak a ráadás, hogy még a személyi jövedelemadót is megfizettetnék utána.

Ha a nyeremény egy külföldi online játékból származik, akkor a szolgáltató „nagyon nagy valószínűséggel” nem minősül hazai kifizetőnek, így a jövedelem után önbevallással kell adózni az adóévet követő májusban. Illetve először még bevallás nélkül be kell fizetni a 16% szja-előleget és a 27% egészségügyi hozzájárulást, mégpedig mindig a szerzés negyedévét követő hónap 12-éig.

Az adózás szempontjából fontos eldönteni, hogy az illegális szerencsejátékkal vagy fogadással szerzett pénzt mint önálló tevékenységből származó vagy mint egyéb jövedelmet adózzuk-e le.

Önálló tevékenységből származó jövedelem akkor keletkezik, ha a nyeremény megszerzése valamilyen aktív tevékenység végzéséhez köthető. Ilyennek tartja tipikusan a NAV például a pókert. A pókerből származó jövedelem számítása során az nyereményt csökkenteni kell az elszámolható költségekkel. Az elszámolható költségeket kétféle módszerrel állapíthatjuk meg: 10%-os költséghányad (költségátalány) alkalmazásával vagy tételes költségelszámolással. Ezek közül egy adóéven belül csak az egyik módszert választhatjuk, és egész évben minden önálló tevékenységből származó jövedelem meghatározása esetén ezután ezt kell alkalmaznunk. Annyi kibúvó még marad, hogy aki év közben a 10%-os költséghányadot alkalmazta, annak év végén még fennáll a lehetősége, hogy az év végi bevallásában viszont a tételes költségelszámolást válassza.

A 10%-os költséghányad azt jelenti, hogy számlákkal való igazolás nélkül, egyszerűen a bevétel 90%-a minősül jövedelemnek. Ilyenkor már a bevétel más költséggel, még számlával igazolva sem csökkenthető.

Tételes költségelszámolás esetén viszont a bevételből a jövedelem kiszámításakor levonható a tevékenység folytatása érdekében ténylegesen felmerült és igazolt költség. Elismert költség csak a tevékenységgel közvetlenül összefüggő és kizárólag a bevétel megszerzése érdekében kifizetett, főként számlával igazolt kiadás minősül. Online póker esetében a berakott tétet, a szolgáltató felé fizetett díjat például a NAV is elfogadja költségnek. Az ilyen igazolt költség lehet akár ugyanakkora, mint a bevétel volt, ilyenkor értelemszerű nem lesz adó.

Ha viszont – például a sportfogadásnál – a nyeremény megszerzése nem köthető tevékenységhez, akkor a nyeremény egyéb jövedelemként keletkezik. Ilyenkor az adóköteles jövedelmet úgy kell megállapítani, hogy a bevételből levonhatjuk az elismert költségeket. Ilyenkor viszont fogadásonként kell a bevételt és a költséget elszámolni, nem összesítve. Ez azért is fontos, mert így a vesztes fogadások költsége nem vonható le a nyertes fogadások bevételéből az adó kiszámításánál. Egyéb jövedelem esetén az egészségügyi hozzájárulás (eho) megfizetésére a magánszemély kötelezett, és alapja a jövedelem 78%-a. Az eho később költségként sem számolható el.

(A kép forrása: www.sensationalquotes.com)

Címkék: bevallás szerencsejáték személyi jövedelemadó NAV

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sarcharc.blog.hu/api/trackback/id/tr216862365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hatékonykönyvelő 2014.11.05. 21:17:13

"Az igazolás tartalmazza az SzZrt.
azonosító és a fogadó személyes adatait, a nyerés és a nyeremény átvételét, időpontját,
és az SzZrt. által a nyereményből levont személyi jövedelemadó összegét." Tippmixpro részvételi szabályzata 11§ (3)

Hatékonykönyvelő 2014.11.05. 21:18:26

@Hatékonykönyvelő: Bocs, azt még elfelejtettem írni, hogy 2 millió felett.
süti beállítások módosítása