HTML

SarcHarc

Minden, amit tudni akartál az adóról, de senki nem merte megválaszolni.
Ha van olyan téma, amiről szívesen olvasnál a blogon, írd meg nekünk: tanacsadas@vezinfo.hu

Facebook

cikk9_20130807.jpgMilyen gyakran hallani ezt a kirohanást a vállalkozóktól, amikor kiderül, hogy túl sok a fizetendő áfa, csillagászati a tagi kölcsön vagy váratlanul végrehajt a bankszámlán az adóhatóság.

Pedig a könyvelés, eredeti funkciója szerint, egyfajta visszacsatolás, vezetői információs szolgáltatás lenne a vállalkozás irányítói részére. És mi ez ma a mikrovállalkozások Magyarországában? Csak felesleges nyűgnek tűnik, amit az életről mit sem sejtő országlók találtak ki a gazdálkodók sanyargatására. Ráadásul gondatlan kezekben a könyvelés a terhelő bizonyítékok precíz gyűjteményeként közvetlen adatot is szolgáltat a megtévedt vállalkozóról a NAV felé. Mert a könyvek vezetésének igazi célja, a valóság leképezése, később is követhető formában. Igaz, ez úgy és akkor is megvalósul, ha a cég minden elkövetett botlását is rögzíti az utókornak. Sajnos tudják ezt a mikrogazdálkodói tér szereplői is. Még ha rendelkezésre állnak is a nyilvános beszámolók, gazdálkodási adatok, csak az tekint beléjük, akinek hivatalból muszáj, vagy jót akar röhögni.

Milyen remek történetekkel tudnak előállni a bankok kockázatelemzői, akikhez a hitelért járuló kisvállalkozók büszkén nyújtják be „friss” főkönyvi kivonataikat. Bennük százszorosan elvesztett – mínuszba fordult – saját tőke, méretes adótartozás, talán sosem volt eszközök és követhetetlen, múltba vesző tőkeelemek. A kedvencem mégis az, amikor a pénzintézethez beadott kivonatban még az ugyanazon banknál vezetett számla egyenlegét sem sikerül eltalálni, vagy amikor időleges pénzhiánya miatt úgy kér forgóeszközhitelt a vállalkozó, hogy eközben az éves teljes bevételét is meghaladó summát mutat ki a pénztárában.

Persze tudja ezt a mindenkori pénzügyeket kezelő minisztérium is, és az igazat megvallva minden kormányzat próbál is valamit tenni, hogy segítsen „eltüntetni” az ilyen cégek nyilvántartási kötelezettségeit. Így születtek a bevételi nyilvántartás mellett működő adózási formák, az EVA, majd a KATA. Ezekben tulajdonképpen elég akár csak a bevételeket és a bevételekhez kapcsolódó bizonylatok nyilvántartásait vezetni. Csak soha ne is kelljen kilépni onnan…

De az eredeti kérdésre visszatérve: mi a feladata a könyvelőnek, és mi a dolga a vállalkozónak? Ha a könyvelő – mint szükséges rossz – személyének a kiválasztásánál az egyedüli szempont az olcsóság, akkor – ahogy az elferdített reklámszlogen mondja – aki csak a rosszat keresi, az meg is fogja kapni! Ugyanakkor, tapasztalatom szerint, minél kisebb egy vállalkozás, annál komplexebb szolgáltatást vár el a szakembertől az olcsóság mellett: a valódi munkán túl még adótanácsadást, szerződésekbe való besegítést, jogi tanácsot, jogszabálykövetést, pályázatfigyelést – és mindezt nemcsak a saját cégre, hanem gyakran az üzleti partnerekre vagy családra vonatkozóan is. Nemegyszer ugyanez a vállalkozó viszont mereven elzárkózik a szabályok megismerésétől, nem beszélve azok betartásától. Találkoztam olyan ügyvezetővel, aki, amikor sok év után, valóban rászánta az energiát, és szembesült a saját cége könyvek szerinti „állapotával”, azonnal feljelentette a könyvelőjét a NAV-nál. A hatóság átfogóan vizsgálta a céget, majd jól meg is büntette – természetesen nem a könyvelőt.

Ne felejtsük, hogy a szakember csak előre tud segíteni az optimálisnak tűnő, de legális adómegtakarító megoldások kiválasztásában, utólag legfeljebb a romeltakarításban! Tudom, sokunknak van története nyom nélkül felszívódó, hozzá nem értő, az ügyfelet félrevezető, megkárosító, havi díjat munka nélkül zsebre vágó könyvelőről. Nincs több, mint pocsék rendőr, villamosvezető stb.

Azért azt minden vállalkozónak meg kéne értenie, hogy a könyvelőnek nem dolga helyettünk gazdálkodni, vagy az adóelkerülést (akár adócsalást) takargatni, egy nappal a bevallás előtt bizonylatokért kuncsorogni, aztán megpróbálni kieszelni, kitől kéne pénzt szerezni az adóra. Csak a viccben mondja a könyvelő az ügyvezetőnek: megvan a kimutatás, ötször is utána számoltam, íme mind az öt eredmény…

(A kép forrása: merlegkepeskonyvelotanfolyam.blogter.hu) 

Címkék: ellenőrzés könyvelés NAV

40 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://sarcharc.blog.hu/api/trackback/id/tr285447308

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Takaros portára vezet a slag a közkútról a Street View szerint 2013.08.08. 09:43:16

A Google kamerás autója érdekes képeket rögzített Ózdon a Mátyás király utca egyik udvara előtt. A Street View nem barátja a vízlopással a cigányokat vádoló ózdi polgármesternek. A felvétel itt készült. (Via 444.hu)

Trackback: Marék rizsért dolgoztat Orbán spanja Felcsúton? 2013.08.08. 09:42:03

Magának a bevétel 20%-át, míg 225 alkalmazottjának összesen a bevétel 3,5%-át adta. Tipikus magyar vállalkozó. Cége múlt évi bevételének közel 20%-át vette fel osztalékként, míg 225 alkalmazottja összes bérköltségére a bevétel 3,5%-át fordította. Més...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blogger Géza 2013.08.07. 19:13:35

Igen, ebben az országban mindig mindenről a másik tehet (a kormány, az ellenzék, a könyvelő stb-stb.)

J.László 2013.08.07. 19:19:41

@Blogger Géza:
Nem ebben az országban, hanem a kommunistáknál és a liberálisoknál.

paroma 2013.08.07. 19:37:33

Pedig a biblia is megmondta: add meg a kiralynak ami a kiralynak jar:)
Nalunk az adohatosag is megmondja amikor a konyvelodre hivatkozol, hogy a tied az uzlet es a felosseg is, nem a konyvelode...

kristofxx 2013.08.07. 19:39:19

A könyvelő azért felel amiért megbízzák és megfizetik, de a gazdasági események valóságtartalmáért nem felel.

paroma 2013.08.07. 19:44:03

@kristofxx: igazat megvalva meg azert se felel amiert megbizzak...
Amit ezalatt ertek, ha elfelejti beadni teszem azt egy bevallast, azert teged fognak megbuntetni nem a konyvelodet. Aztan perelheted a konyvelodet ha kedved tartja.

kristofxx 2013.08.07. 19:48:23

Ha valami a könyvelő hanyagsága miatt van azért felel, azt számon lehet kérni rajta. Ha valamit nem ad be, vagy nem határidőre ad be azt számon lehet kérni, de tartalmat nem, max a helyességet.

dr Smittpálelnökúr 2013.08.07. 19:53:04

@J.László: "emútnyócév" ismerős ,seggfej? "Gyurcsány a hibás", soroljam még, te beteg állat?

J.László 2013.08.07. 19:54:08

@dr Kangörény:
Anyáddal. Otthon. De azt hiszem, mondtam már.

Robinzon Kurzor 2013.08.07. 20:01:16

1. A könyvelő nem adótanácsadó. Az egy másik szakma.

2. A könyvelő nem nekem (a vállalkozónak) dolgozik, hanem az államnak. Csak én fizetem. A könyvelő (könyvelés) azért kell, hogy az állam ellenőrizni tudja, hogy az előírt nagyságú adót fizetem-e.

vitalis06 2013.08.07. 20:03:05

@paroma: nincs igazad, ez szerződéstől függ. Nekem mindíg olyan szerződésem volt a könyvelővel, hogyha valami büntetés az ő hanyagsága miatt keletkezik akkor azt ő állja (neki meg persze erre van biztosítása, ha valami nagy pénzt kéne fizetnie)
ez a megrendelők hanyagsága, hogy "spórolás" címén minden felelősségvállalás nélküli szerződést elfogadnak a könyvelőtől, valamint, hogy ömleszve és nem átadólistával adják át a könyvelendő anyagot

J.László 2013.08.07. 20:04:52

@Robinzon Kurzor:
"A könyvelő nem nekem (a vállalkozónak) dolgozik, hanem az államnak."

Súlyos tévedés, ha szabad közbeszólnom. A könyvelőd Neked dolgozik és ráadásul adóbevallást is képes készíteni az adatokból, amelyeket Neked állít elő.

A többség úgy gondolkozik egyébként, mint Te.

kristofxx 2013.08.07. 20:07:23

@J.László: Még annyit, hogy a könyvelő a te megbízásodból helyetted készíti el az adóbevallást.

paroma 2013.08.07. 20:08:12

@vitalis06: Ahogy mondtam, te kovetelheted a konyvelodtol a buntetest megteriteset jogi uton, most mindegy hogy mi ra az alap.
Aztan a birosagon bizonyitgathatod hogy az eset tenyleg a konyvelo hanyagsaga volt esatobbi. Sajnos nehany szerzodes nem er annyit mint a papir amire kinyomtattak...

De az adohatosag toled fogja behajtani a buntetest, ot nem erdekli a te es a konyvelod kozti polgarjogi szerzodes.

vitalis06 2013.08.07. 20:10:29

@paroma: nem kell követelni. A legtöbb könyvelő csont nélkül fizet, nem tenne jót neki egy per, valamint a megrendelőt sem akarja elveszíteni. Valamint, ha a szerződés úgy van megfogalmazva, hogy pl. elmaradt bevallás esetén azonnal esedékes a büntetés megtérítése, akkor még per se kell hozzá, egy fizetési meghagyás elég.
Előfordult néhányszor, tapasztalatból mondom.

Robinzon Kurzor 2013.08.07. 20:14:56

@J.László:

Ha a többség úgy gondolkodna mint én, akkor ez az ország sokkal jobb hely lenne.

Egyszerű és ésszerű adószabályok esetén, nyilván tevékenységtől is függően, de mondjuk 100 millióig egy Excel-tábla bőven elég lenne egy cég pénzügyeinek áttekintéséhez, beleértve az adókötelezettség meghatározását is.

Könyvelő (könyvelés) azért kell, mert az állam nem akar annyiféle Excel-táblát látni és megérteni, ahány cég van, ezért kötelezővé teszi a módszert (számviteli tv.) és ezáltal a könyvelőt.

A könyvelésnek semmi hozzáadott értéke nincs egy mikro- vagy kisvállalkozásban, egyszerűen csak kötelező.

rieckemárta 2013.08.07. 20:15:20

Teljesen igaz, hogy a könyvelő nem adótanácsadó, és ez egy másik szakma. Ezt el kellene hinni végre. És azt is, hogy az olcsó, az esetek 90 százalékában nagyon drága! Sajnos, hazánkban a rendszerváltás után a képzés színvonala minősíthetetlen könyvelőket eredményezett. Naponta találkozom ezzel, és persze azzal is, hogy vállalkozói képzés sincsen, bárki gondolhat egyet, és céget alapít. A felelősséget utóbb a két hozzá nem értő csapat egymásra tologatja, a NAV pedig nevet a markába. Foglalkoztassatok adószakértőt és könyvelőt, mert ők kiegészítik és nem helyettesítik egymást.

rieckemárta 2013.08.07. 20:17:37

@paroma: Egy pici odafigyeléssel, egyszerűen nem szabad olyan könyvelővel szerződést kötni, akinek nincsen szakmai felelősségbiztosítása és ezt nem igazolja a szerződéskötéskor.

Robinzon Kurzor 2013.08.07. 20:20:54

@rieckemárta:

Ráadásul a legtöbb könyvelő a NAV-kottájából "képződik tovább", tehát bármilyen adókérdésben általában (tisztelet a kivételnek) a NAV értelmezését fogják a vállalkozónak visszamondani.

J.László 2013.08.07. 20:21:58

@Robinzon Kurzor:
Barátom, ettől a rizsától felborultam:

"Ha a többség úgy gondolkodna mint én, akkor ez az ország sokkal jobb hely lenne."

Nem is olvastam tovább, ha így utólag megengeded.

Robinzon Kurzor 2013.08.07. 20:28:47

@J.László:

Nem is neked való, amit írtam.

paroma 2013.08.07. 20:28:58

@vitalis06: Ilyen jellegu tapasztalataim a magyar jogrendszerrel nincsenek, tehat meghatralok:)
De meglep, hogy egyaltalan fizethet a konyvelo ha biztositasa van, ilyenkor a biztosito jogi osztalyanak kellene atvenni a konyvelo jogi kepviseletet es csak rajtuk keresztul tortenhetne kifizetes...

vitalis06 2013.08.07. 20:35:39

@paroma: ez olyan mint a kocsibiztosítás. a kicsiket nem fogja átadni a biztosítónak, hanem kifizeti, hogy ne emeljék a biztosítását.
És ha iktatva van minden átadott dokumentum, akkor egyértelmű a dolog: ezek lettek átadva, ez alapján ezt kellett volna megcsinálni, valami kimaradt. Egyértelmű a felelősség. Vita a rossz sorba való könyvelésről lehet, itt természetesen a NAV értelmezése az irányadó, amit a könyvelőnek napra készen tudnia kell. Ez a dolga

vitalis06 2013.08.07. 20:37:38

@paroma: Összefoglalva érdemes egy jó könyvelővel, jó szerződést kötni, mindent iktatva átadni, bizony egy kicsit többet fizeni, de utána nyugodtan alhatsz

Robinzon Kurzor 2013.08.07. 20:38:16

@J.László: "Akkor miért nekem írtad?"

Válaszoltam neked, mert megszólítottál.
Tudod, nevelés, meg ilyenek.

Hogy nem neked való a válasz tartalma, az nem az én problémám, hanem a tiéd.

paroma 2013.08.07. 20:48:56

@vitalis06: Nem kotekszem, de az te iktatasodat nem fogadnam el bizonyiteknak, azt iktatsz amit akarsz...
Azonkivul nem fizikai documentumoknal mi az abra? Az en felesegem eves ado es afabevallasahoz pl csak excel tablakra van szuksege a konyvelonek.

vitalis06 2013.08.07. 20:53:03

???? az iktatást nem én csinálom, hanem a könyvelő. szépen besétálok egy átadólistával, ott az alkalmazott szépen ellenőrzi, hogy minden megvan-e majd aláírja, hogy átvette. Nekem kb. napi 5 percembe kerül, hogy az aznapi dolgokat felvigyem a listára. Ez igaz az elektronikus dokumentumokra is.

paroma 2013.08.07. 20:59:13

@vitalis06: alairja a konyvelo hogy emailt kapott? Es ezert te elutazol a konyvelohoz? Wow. Ez eltokeltseg.

Robinzon Kurzor 2013.08.07. 21:01:22

Ha egy könyvelővel átadás-átvételit kell írni, akkor ott bizalmi problémák vannak.

vitalis06 2013.08.07. 21:21:44

@paroma: az elküldött email önmagában bizonyíték, de kérhetsz visszaigazolást arról is.

vitalis06 2013.08.07. 21:23:19

@Robinzon Kurzor: ez nem bizalmi kérdés. Igy tiszta mindkét félnek. Nincs vitás eset, a könyvelő ugyanúgy tudja igazolni nekem, ha valamit nem kapott meg, mint ahogy én tudom igazolni, hogy átadtam valamit, de kimarada könyvelésből, vagy nem lett megválaszolva...
Ez a jó kapcsolat alapja. Igy biztos nincs se veszekedés, se félreértés

vitalis06 2013.08.07. 21:25:42

@Robinzon Kurzor: simán el is keverhet egy papirt, és akkor nem engem gyanusít, hogy nem hoztam el, én meg őt, hogy átver, hanem megnézzük, és tiszta, hogy mi történt. Ugyanígy fordítva is, ha én elkevertem valamit, akkor megnézzük a listát és látom, hogy az én saram, nem is kérem számon rajta.
Sokkal jobb viszonyt feltételez és tesz lehetővé, mintha csak egy doboz papírfecnit kapna havonta

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2013.08.07. 22:13:59

Szerintem meg az a gond, hogy a könyvelők egy része úgy működik, hogy egyszerűen előír/megtilt valamit az ügyfelének, hogy neki egyszerűbb legyen, kevesebbet kelljen dolgoznia:
jacint.blog.hu/2013/02/18/az_konyvelokrul

Frank99 2013.08.07. 23:18:21

nyehehe...

ismét egy riposzt, hogy éppen kit is szidjunk.... most éppen a csóró könyvelők a téma, sokba kerülnek, nem is kellenek, biztos így van...

Na: adott -nem is egy- vállalkozás. Évek óta mínuszos pénztár - az ügyfél ne érti miért is mínuszos.. a NAV ugye majd tudni fogja -lsd. fekete bevétel- De amikor a T. Ügyfélnek pofázol évek óta, hogy a gépet ütni kéne, NEM mert sok lesz az áfa.... aztán majd a könyvelő lesz a hibás, hogy miért is van tagi kölcsön, miért nem kap hitelt, miért mászik rá a NAV.

NEM a könyvelő a hülye 90%-ban. hanem a kedves vállalkozó. mert az alapokkal nincsen tisztában, és a könyvelőt csak egy költségnek látja.... Aztán majd ha van egy ilye galiba, elmegy a másikhoz, és elmondja minden szemétnek, holott.... és a következő majd 1-2 év múlva rájön hogy nem az elődja volt balga, hanem a kis hülye vállalkozgató, kihaénnem kis vállalkozó...

további szép anyázást....

egy könyvelő....

Frank99 2013.08.07. 23:23:09

meg úgy oldod meg a veszteség eltüntetését, hogy emeled a leltárt. De előtte szólsz a baromnak, hogy ez így nem lesz jó... DE IGEN jó lesz így... de mit csinálsz? megkapod az adatot és kész.

a legszebb, amikor a tagi kölcsönre azt mondja az ügyfél, hogy a könyvelő tette be.... nyehehehe...

jajj.

glad az egyetlen 2013.08.08. 03:50:00

Egyéni vállalkozó vagyok (másodállásban), eddig három könyvelőm volt.

Az első az olcsó verzió volt. Folyamatosan elfelejtet leadni bevallásokat, sorban kaptam a büntetéseket. lehet, hogy elvileg ő a felelős ilyenkor, de ezt csak polgári peres eljárásban próbálhatod behajtani, ami vagy sikerül vagy nem.

A második átlagos volt, de 1.5 év után felmondta a szerződést, mert inkább cégekkel foglalkozik. Azt mondja hogy macera neki EV, korán kell leadni, stb.

Ezután kerstem egy ideig, de EV senki nem akart vállani. Kissé olyan volt a dolog, mint amikor asztalost kerestem egy éjjeli szekrény legyártására, de nem találtam, mert konyhabútor alatt nem vállaltak melót, ha igen akkor a konyhabútor árában csinálta volna meg a kis szekrényt.
A legdurvább az volt, hogy nagy nyavalyogva havi 20ezerért vállalt volna (másod állásban csinálom, nem vagyok áfakörös és kb évi 800ezer a bevételem), de előre megmondta, hogy számlát nem ad. Amúgy a figura egy állami cég gazdasági osztályának vezetője volt.

Végül ismerőn keresztül találtam meg harmadik könyvelőmet, aki aranyat ér. Profi, reális árképzés és olyanon se akad fent, amikor a Facebook reklám kampány dolláros számláját kell elszámolni.

Anno amúgy meghurcolták a meskán eladó kézműveseket akik éves szintem jó ha 100-150ezres forgalmat bonyolítanak, de könyörgöm, hogy legyen jó polgár az ember ha alapban csak a könyvelési díjuk 120-200ezer évente? Tényleg lehetne egy milka alatt valamai átlag polgár számára is értelmezhető adózási módszer. AzObán megígérte söralátét bevallást, de persze nem lett belőle semmi.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2013.08.08. 06:53:26

Lehet szidni a könyvelőket, de a könyvelőknek is meg van a maguk története az ügyfelekről. pl..olyan ügyfél aki egyszerűen nem fizet a könyvelőnek, mert erre "nincs" pénze, te meg amilyen becsületes vagy, megcsinálod neki a bevallásait, hogy majd később biztosan fizetni fog. Egyszer csak eljön az a határ, amikor azt mondod, hoyg ingyen nem dolgozom, és megkéred, hoyg vigye el az anyagait, és fizessen. Elviszi az anyagokat, de nem fizet. Szerződés persze van, de az összeg eléggé minimális (havi 5-10 ezer) és nem perelsz, mert neked többe kerülne a per költség. A kedves ügyfél, meg keres egy másik idióta könyvelőt, és vele is eljátsza ugyan ezt. A másik ügyfél, meg azért nem fizet, mert neki nem volt forgalma. És nem képes felfogni, hogy a könyvelő munkája, nem a forgalom alapján teljesül.

Lajosforras 2013.08.08. 07:40:10

nemtom,én tavaly szeptemberben voltam ellenőrzésen. az én könyvelőm mindent rendesen megcsinált,kb 20 perc alatt végeztünk. mondta a jóember, hogy mi voltunk aznap az egész irodában a másodikak,akinek egyáltalán fogalma volt arról (és el is készült), hogy mi is pl. a szigorú számadású nyomtatványok nyilvántartása. sok könyvelőnek halvány fogalma sincs ezekről vagy egyszerűen lusta megcsinálni. havi 8.000-ért könyvel kft-t,aztán ha ellenőrzésre kell menni,vagy állhatom a cehhet,vagy elkészíti (utólag) a szükséges papírokat plusz 100.000-ért.

persze a vállalkozókat sem kell félteni,az én könyvelőmnek kb. 6-700.000 Ft-ja van kint a "cégeinél", vagy olyan-nyilvánvaló-hülyeségekkel szédítik, amit nehezen vesz be a gyomra.

kisQtya 2013.08.08. 08:11:16

@rieckemárta: Tökéletesen igazad van. Ezért nem vállalkoztam, inkább állami alkalmazott voltam egész életemben.
Mert így annyit adózom, mint egy vállalkozó, de nem tartok el még pluszban egy könyvelőt, egy adótanácsadót és egy adóellenőrt, meg nem költök vállalkozói képzésre sem. Jah! Kamarai tagdíjam sincs.

Persze, ha mindenki így gondolkodna mint én, akkor megnézném, hogy miből élne az állam, a könyvelő, az adótanácsadó, az adórevizor, meg a vállalkozók képzésére szakosodott vállalkozás. Kamarák pedig nem is lennének.

Na de miből élnék én????

:)))))

Azért az felmerült bennem, hogy lehetne olyan adórendszert csinálni, meg olyan kiszámítható jogi környezetet, hogy a vállalkozónak ne legyen szüksége komplett szakértőgárdára csak az adózás érdekében és még nem beszéltem az ügyvédről, az ÁNTSZ-ről, az önkori hatóságokról, és a további kismillió hatóságról, akivel érintkezni kell.

Lehet, hogy úgy is lehetne élni, hogy a vállalkozó a vállalkozási főtevékenységével foglalkozik elsősorban, nem pedig az őt ellenőrző hatóságok adminisztratív kiszolgálásával.

De persze engem ez nem érdekel, mert soha a büdös életben nem vállalkoznék egy ilyen hülye világban. Előbb ülnék ki koldulni a Blaha Lujza térre.....
süti beállítások módosítása