HTML

SarcHarc

Minden, amit tudni akartál az adóról, de senki nem merte megválaszolni.
Ha van olyan téma, amiről szívesen olvasnál a blogon, írd meg nekünk: tanacsadas@vezinfo.hu

Facebook

cikk2_kep.jpgÉp ésszel mindenki azt gondolhatja, hogy az emberek adózott forintjaikból segíthetik egymást. Az etikai megközelítés ugyan helyes, de a mohó állam (majdnem) minden bevételünkből szeretné megkapni a részét, függetlenül attól, hogy az munkából, befektetésből, eladásból származó jövedelem vagy éppen ajándék. Az egyszerű megközelítés szerint minden után adót, járulékot vagy illetéket kell fizetni.

Akiket érintett korábban a pénzajándékozás téma, álmukból riadva is fújják, hogy „van itt ugyebár egy kiskapu…” Mégpedig az illetéktörvény tavalyig hatályos 17. § 1. bekezdése, amely alapján mentes volt az ajándékozási illeték alól a „takarékbetét ingyenes megszerzése”. A kacifántos megfogalmazás (hol van ma már Magyarországon takarékbetét?!) azt jelentette, hogyha az amúgy illetékköteles összeget nagy ravaszul bankban utaljuk át egymásnak, akkor az mentesül az amúgy igen borsos mértékű illetéktől. Hivatalosan a Ptk. szerint takarékbetét a magánszemély által a hitelintézetnél elhelyezett pénz és kamata.

Na, ennek a gyakorlatnak január elsejétől vége: a paragrafusrészt a törvényből szép csendben törölték…

Gondolhatnánk, hogy a hétköznapi gyakorlatot legalizáló pont likvidálása a nép nyomorba döntésére tett újabb intézkedés, de a sorok írója (akitől amúgy nem áll távol a mindenkori adóhatalom ekézése) úgy véli, az ok inkább egy, az illetékmentes utalgatással párhuzamosan rendszeresen előálló hiba volt. Az érintettek azt ugyanis tudták, hogy a módszer követésével sarc nem merülhet fel, viszont figyelmen kívül hagyták a fennálló bejelentési kötelezettséget. Igen, illetéket ugyan nem kellett fizetni, de attól még be kellett volna jelenteni az ügyletet az adóhatóságnak. Ezt sokan elmulasztották – azért, mert nem is tudtak róla, és sokan elmulasztották szándékosan is. Hiszen ha például bejelentik a NAV-hoz, hogy ajándékoztak pár milliócskát, természetesen előfordulhat, hogy rákérdez a hivatal, hogy miből és hogyan is keletkezett az eljótékonykodott summa. Akkor már inkább a bejelentés mulasztását vállalták be, még az utólagos mulasztási bírságot is kockáztatva. Hiszen a magánszemélyeknél – a gyakorlat szerint – nem érvényesül az a típusú nagy szigorúság, amivel inkább eltörölnek cégeket a föld színéről, ha azok nem tudják a büntetéseket fizetni. Sokkal több lehetősége van ugyanis egy magánembernek kimagyarázni, eltöröltetni, csökkentetni a büntetéseket.

Akkor 2013-ban már minden illetékköteles?

Nem, idén is illetékmentes az egyszeri, 150 ezer forintot el nem érő ajándék – a készpénz is – és az egyenes ági rokonok közötti ajándékozás. Egyenes ági rokon a gyermek, unoka, szülő, akkor is, ha örökbefogadással jött létre a rokonság. Vigyázat, nem kedvezményezett rokon viszont a testvér! Logikát ne keressünk ebben a csak a bankok forgalmát növelő megközelítésben, amely arra kényszeríti a feleket, hogy a testvérnek először a szülő részére kell ajándékoznia, hogy a szülő illetékmentesen továbbadhassa azt a másik gyermekének. A rokonok között illetékmentes ajándék viszont már nem tartozik a bejelentési kötelezettség alá sem.

(A kép forrása: forbes.com)

Címkék: készpénz illeték ajándékozás bejelentési kötelezettség

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sarcharc.blog.hu/api/trackback/id/tr825361553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NemNick 2013.06.18. 06:28:38

köszi. Ez pont jól jött...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.06.18. 07:26:27

Tehát csak 150eFt-ot kaphat évente egy gyerek a szüleitől?

ggaborx 2013.06.18. 07:41:12

Azért ki van ez találva, például:

- Fizetésként kapok 220 ezret
- Ebből az államnak JÁR 120 ezer, marad 100.
- A 100 ezerből 79 ezerért vásárolhatok mert az államnak JÁR 21 ezer.
- A kereskedő a 79 ezer után legalább 40% adót befizet az államnak, így ismét JÁR 31 ezer az államnak.
- Végeredményben a 220 ezer fizetésből nagyjából 56 ezer marad a gazdaságban, a többi az államnak JÁR.
- Tehát minden megkeresett pénz nagyjából 75%-a az államnak JÁR, egy átlagos, dolgozó ember esetén.

És akkor még a banki költségekről, a különböző egyéb sarcokról nem is beszéltem. Mindent összevetve ez azt jelenti, hogy a dolgozó emberek januártól szeptemberig kizárólag azért robotolnak, mert az államnak JÁR a pénz.

Ehhez képest meg elég érdekes, hogy folyamatosan "kiigazításokra" van szükség, amik persze ismét arról szólnak, hogy az államnak a fentieken túl még mennyi pénz JÁR.

Sokan hangoztatják, hogy ebben az országban az emberek azt hiszik, hogy nekik annyi minden JÁR, holott nem. Nekik üzenem, hogy az emberek csak alkalmazkodnak és látják, hogy ha az államnak JÁR, akkor cserébe nekik is visszaJÁR valami, legalábbis a mindenkori propagandák szerint.

Hosszú távon (aminek lassan a végére is érünk így 23 év után) gazdasági öngyilkosság ilyen mértékű adóztatás, de legalább a mindenkori "elit" (elit, mi?) 4 évet kap a szabadrablásra, mert a korábbiak már szépen fokozatosan hozzászoktatták ehhez a mértékhez népet.

És akkor még itt van az "ajándékozási illeték" is ugyebár, ami ellen millióknak kellene legalábbis utcára vonulni, de sajnos a többség már megszokta az irreális sarcokat és csak vállat von - gondolja megoldja majd okosba.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.06.18. 07:50:21

@ggaborx: és továbbra is ott a baj, hogy hiába zavarjuk el a picsába ezt az élősködő söpredéket, az ilyen nyomaik még évtizedekig megmaradnak akkor is, ha nem csődöl be az állam.
Egy dolgot lehet tenni: külföldre költözni. Lehetőleg az EU-n kívülre, mert a brüsszeli faszkalapok (immár nyilvánvalóan) semmiben sem különböznek a hazai maffiától, ha az átlagemberrel való kibaszásról van szó.

balkon-úr 2013.06.18. 08:21:57

Negyven év diktatúrát már kibírt ez a nép, reméljük nem újra negyven kezdődőtt el, ha tévedek, azt is kibírjuk. Mindenhez tudunk alkalmazkodni. Nem is gondolják, hogy mennyire!

Vezinfó 2013.06.18. 08:54:32

@RAMBO: Nem, bármennyit kaphat, és ez illeték- és bejelentésikötelezettség-mentes.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.06.18. 08:54:46

@balkon-úr: na igen... sokan az éhhalálhoz is simán alkalmazkodnak.

buday008 2013.06.18. 10:03:02

@ggaborx: Az egészbe az a szomorú hogy a semmihez nem értő , korrupt megkoztáztatom:_)) tolvaj politikusok és sleppjóük nevezik magukat államnak:_))

ggaborx 2013.06.18. 11:31:00

@buday008: Na ebben hatalmasat tévedsz! Ugyanis a különféle mutyi-szerződéseken következetesen a saját nevük szerepel, nem az, hogy "állam".

Az állam mint fogalom viszont remek védőfal a mutyi meg az egyszerű emberek között. Ha további megszorítás kell, az az "állam" érdekének látszik, mert jól elbújtak a fogalom mögé, holott konkrét emberek érdekeiről van szó. Az egyszerű ember meg tudomásul veszi, hogy az "állammal" szemben vannak kötelességei. Sőt, odáig elmennek, hogy ha a szomszéd kevésbé hisz az "államban", akkor őt ítélik el, sosem az "állam" mögötti ügyeskedő mutyizókat, mert ugye ezek nem látszanak az "állam" nevű faltól... :)

balkon-úr 2013.06.18. 18:20:23

@álfirkász: Látsz más lehetőséget? Ez a kurzus még mindig túl sok "embernek" tetszik, (jaj csak nehogy a kommenisták legyenek, azt nem látják át, hogy igazából ezek a kőkemény kom...) a többség meg szív.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.06.18. 18:28:29

@balkon-úr: az a baj, hogy EU-n belüli országokban már nem nagyon látok lehetőséget. :(

domino22 2013.11.03. 20:55:16

A szülő a gyerekének adott kamatmentes pénzkölcsönt ha ez évben - visszafizetési határidő előtt - elengedi ajándékként, akkor ez is illetékmentes lesz és nem is kell bejelenteni?

Vezinfó 2013.11.05. 16:14:15

@domino22: Az egyenesági rokonok közötti ajándékozás illetékmentes, és nem tartozik a bejelentési kötelezettség alá sem. [Itv. 17. § 1. bekezdés p.]

Fontos kérdés, hogy a pénz megszerzése után a kedvezményezettnek nem kell-e SZJA-t fizetnie?!
Az SZJA tv. 1. sz. melléklet 7.2. szerint a magánszemély által ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott pénzösszeg SZJA-mentes. Ez az adómentesség azonban nem alkalmazható, ha a juttatás a kedvezményezett által végzett valamilyen tevékenységre/szolgáltatásra vagy vagyonértékesítésre tekintettel történt.(Tehát valaminek az ellentétele volt).
süti beállítások módosítása