HTML

SarcHarc

Minden, amit tudni akartál az adóról, de senki nem merte megválaszolni.
Ha van olyan téma, amiről szívesen olvasnál a blogon, írd meg nekünk: tanacsadas@vezinfo.hu

Facebook

blogkep11_20130904.jpgNemzeti sportunk a számlagyűjtés. Ha nélküle olcsóbban megússzuk, inkább nem kérjük, de ha muszáj számlát kapni, akkor viszont gyorsan keresünk egy céget a családban, mondván, majd ott „elköltségeljük”. És a cégekben gyűlnek a tevékenységhez sehogyan nem kapcsolódó szolgáltatások és termékek költségei. Biztos, hogy jó ez így? A helyes választ mindenki tudja, a kérdés inkább az, hogy az erkölcsös egyben racionális-e, vagy épp fordítva.

A dolog jogszabályi oldala egyértelmű: alapesetben a cég eredményét csak a vállalkozási tevékenység érdekében vagy azzal összefüggésben felmerült költés csökkentheti. Az áfa levonhatósága még világosabb, ugyanis a törvény szerint csak abban a mértékben lehet levonni az áfát, amilyen mértékben a beszerzett terméket, szolgáltatást a vállalkozás saját áfa-köteles termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében használja. Tehát a feleségnek vett epilátor számlája nem számolható el költségként anélkül, hogy ne kéne utána még külön adót fizetni. De ha valaki mégis kifizetné a bruttó összeg utáni 51,17%-ot (szja + egészségügyi hozzájárulás), az áfát akkor sem vonhatná le.

A gyakorlatban egy tudatos magyar vállalkozó egyéb szempontokat is mérlegel. A saját vállalkozás hazánkban nem csupán az önállóságról, a függetlenségről, a kreativitásról, hanem elsősorban a kockázat viselésének művészetéről szól. És bizony nálunk az üzleti kockázatokkal – piaci helyzet, versenytársak stb. – azonos mértékű a működésben az úgynevezett „kurucos adókockázat”. Azaz egy számla kapcsán a vállalkozó mérlegeli a rizikót: vállalja-e a NAV előtti sunnyogást, vagy sem. Ha megfizeti a „nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült” költségek utáni horribilis többletadókat, teljesen nyilvánvalóan nem éri meg betenni a bizonylatot a könyvelésbe. Még akkor sem, ha ezzel esetleg egy nem létező házipénztár-állományt akar eltüntetni.

Az adófizetést elkerülő magatartással járó kockázatok mérlegelésénél fontos szempont a nagyságrend is: egy több ezer tételből álló áfa-bevallás NAV-revíziójánál általában a nagyobb összegű bizonylatokat ellenőrzik tételesen, egy-egy kicsike tétel azért jó eséllyel átcsúszhat. Ha ilyen tételből sok van, különösen ha szisztematikusan ismétlődnek, csökken az esélye, hogy megússzuk. De akkor meg minek? Hiszen az elérhető nyereség aránytalanul alacsonynak mutatkozik a kockázathoz képest. Egy egyszerű bukásnál is nagyságrenddel magasabb lesz az adóbírság, pótlék, mint amiért akár elvben is megérné.

Ha pedig kevés bizonylat közé remélünk elrejteni összegében kiemelkedő tételt, azt végképp felejtsük el. Természetesen egy tízmillió alatti éves bevételű mikrovállalkozásnak, akinek soha nincs áfa-visszaigénylése, folyószámla-tartozása, nem késik a bevallásokkal, nem végez kockázatos tevékenységet, röviden „nem kerül szem elé”, némiképp jobbak lehetnek az esélyei.

És ha bekerülnek az oda nem való tételek a nyilvántartásokba, később nehezen vagy csak újabb áldozatok árán lehet megszabadulni tőlük. Tapasztaltam már, milyen is az, amikor a NAV kiszáll a székhelyre a tárgyi eszköz lista tételes ellenőrzésére. Igazán embert próbáló a 130 tételből álló listát egyenként „előállítani” a bemutatásra, főleg ha a hosszú évek alatt összegyűlt 20 darab mobiltelefont, 5 hűtőgépet, 4 tévét, 12 laptopot, 3 garnitúra kerti bútort és 4 hobbikertész-fűnyírót kell a lakótelepi negyedik emeleti székhelyen bemutatni.

(A kép forrása: internationalofficesupport.blogspot.com)

Címkék: költségek ellenőrzés könyvelés NAV

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sarcharc.blog.hu/api/trackback/id/tr785493550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabest1 2013.09.04. 22:06:57

Nem kell félteni az adóhivatalt, annyival magasabb az adó a normálisnál, hogy ezt a kis kiesést a többiek megfizessék. Ezt könnyű kimatekozni.

fda 2013.09.04. 22:13:01

Valljuk be, ez azért egy velős cikk volt, az újságírás magasiskolája.

salitis 2013.09.04. 22:35:24

Üdvözöllek a magyar reál-gazdaságban!

prolee 2013.09.04. 23:40:03

A jogszabály norma. A norma pedig olyan magatartási szabály, amelyet a többség helyesnek tart és elfogad. az a jó jogszabály, amit elfogadottsága miatt önkéntesen követnek.

Az a norma, amit sokan megszegnek, egyszerűen rossz.

Magyarországon az adójogi normák "rosszak", a közpénzt pedig "ellopják" a mindenkor kormányon lévő pártok politikusai, ezért az adómorál a béka feneke alatt van.

Nem hinném, hogy ez a közeli jövőben változni fog.

bkkzol 2013.09.05. 03:11:29

Legyél erős! Ez nem magyar találmány. 20-30 éve ezt csinálták/csinálják németországban, belgiumban.

gipsz.jakab 2013.09.05. 05:49:13

92% volt 2010 ben az adótartam ("elvonás") - elvileg...
Belgiummal együtt világelsők vagyunk...
ugyanakkor itt minden adóforintot ("köszpénzt") ELLOPNAK

érdemes adót fizetni?
szerintem hüje aki adózik...

MACISAJT 2013.09.05. 07:34:36

Tanulság: mindenki kérjen mindenkitől és mindenről számlát.
Aztán majd csak jó lesz valamire.Vagy nem.

Arra mindenképpen hogy a sok ezer milliárdos feketegazdaság legalább szürküljön.

DezInf 2013.09.05. 07:49:15

@MACISAJT:

Önök a fidesz hivatalos szóvívőjének magyar hangját olvasták :)))

Hoppá(l)Selmec(z)iMacit:)))) ... alias szökkenőszőkenőt:D

gipsz.jakab 2013.09.05. 07:54:42

@prolee: ezt csak most halod? évek óta következetesen használom:)

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2013.09.05. 08:28:57

De a könyv ellő miért nem adja vissza a "zűrös" számlákat????

másik oldalon 2013.09.05. 08:37:46

@jacint70: mert akkor megköszönik az eddigi munkáját, és lesz olyan könyvelő aki már megtanulta, hogy nem kérdez, és nem , hanem dobál vissza számlát, nem okoskodik, hanem CSAk könyvel

gipsz.jakab 2013.09.05. 08:38:38

@Ikukám: így van a nevében is benne van... különben lelövik...

könyve LŐ

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2013.09.05. 08:53:39

@Ikukám: Hááát, én jobban örülnék egy visszakapott számlának, mint aztán egy szép kiadós bírságnak... (Nem kötözködöm, nem értem... ;-) )

fifibá55 2013.09.05. 09:00:15

@DezInf: Olyan a munkám, hogy az utolsó fillérig mindenről számlát kell adnom. Ezért én is mindenkitől és mindenről számlát/nyugtát kérek (igaz, legtöbbször önként adnak is, mert adóellenőr pofám van). Mostanában egyre ritkábban találkozom meghökkent arcokkal, amikor várok a pénz átadásával, a nyugtát említve. Persze azt, hogy melyik gépébe üti be, nem tudom, igazán nem is érdekel.
süti beállítások módosítása