HTML

SarcHarc

Minden, amit tudni akartál az adóról, de senki nem merte megválaszolni.
Ha van olyan téma, amiről szívesen olvasnál a blogon, írd meg nekünk: tanacsadas@vezinfo.hu

Facebook

cikk6_20130717.jpgA hagyományos eljárások mellett  a NAV-nál az utóbbi években előtérbe kerültek a kockázatbecslő és csalásfelderítő elemzési, sőt matematikai és informatikai módszerek is.

A „régi szép időkben” kifinomult kockázatelemző algoritmusok nélkül, a logika mentén is igen hatékonyan szűrte ki az alanyokat ellenőrzésre az adóhatóság. Ha biztos találatot akart, rendelkezésére álltak a magyar vállalkozói kultúra (!?) szép hagyományai: mindig nagy biztonsággal nyúlhatott az egyéni vállalkozók háromnegyedét kitevő veszteséges és „nullás” réteghez, a slágerágazatokhoz; az építőiparhoz, vendéglátáshoz és a mindenkori aktuális kedvencekhez. Gyakorlott és jól képzett adóellenőr rutinosan ismerte fel az adóbevallások sorai vagy a bevallott adónemek közötti ellentmondásokat.

Manapság ugyanezeket a funkciókat – nagy többségében – számítógépes algoritmusok és programok végzik. A cél ugyanakkor változatlanul a hiányzó költségvetési bevételek pótlása, és mivel a hiány menetrendszerűen képződik, nagy az igény az adóelkerülők megtalálására. Megjegyzem, legalább ennyire komoly szempont kéne legyen a becsületes adózók megóvása attól a versenyhátránytól, amit az adófizetéssel nem vesződő konkurencia jelent számukra…

Az adózási életút a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalkozások létrejötte, működése és végül megszűnése vagy átalakulása különböző kockázatokat rejthet magában.

Az induló vállalkozások ellenőrzése az utóbbi években szinte már rutinszerűvé vált. Ezek inkább csak adat- és működésellenőrzésre irányuló szűrések, céljuk a ténylegesen vállalkozási tevékenységet nem végző, eleve csak az adóelkerülés céljára létrehozott, fiktív cégek korai megtalálása. Az alakulás időszakában kockázati tényezők különösen, ha

  • bankszámla megléte nélkül alakul a vállalkozás,
  • a székhelyet székhelyszolgáltató biztosítja,
  • a cég ügyvezetőjének elérhetősége kérdéses – például külföldi személy vagy nem létező című belföldi ügyvezető,
  • alacsony jegyzett tőkével magas értékű ügyletek és forgalom zajlik,
  • feltűnően nagy összegű fizetendő és levonható áfa mellett minimális befizetések vagy „nulla közeli” bevallások születnek.

Az előzetes kockázatelemzés másik következménye lehet, hogy a NAV részletes kérdőív kitöltésére kötelezi az alakuló céget. Ebben az érintett vállalkozásról további adatokat, adat-összefüggéseket kérdez a hivatal: a tevékenység folytatásához rendelkezésre álló eszközökről, pénzügyi, finanszírozási forrásokról, használt helyiségekről stb. Az eljárás végén az érintett céget fokozott adóhatósági felügyelet alá vonhatja, vagy akár törölheti az adószámát is.

(A kép forrása: internationaltaxreview.com)

Címkék: ellenőrzés kockázat NAV

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sarcharc.blog.hu/api/trackback/id/tr965407204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.07.17. 18:03:47

ja, persze...mennyi kamunévvel született "Senki József"-ek regelnek Seholsincs Faluval... A cégbíróságon miért nem bukik meg soha senki, aki benne van a kamucégek gründolásában? Nincs több kérdésem.

csak egy néző 2013.07.17. 18:28:34

Kiváncsi lennék, hogy az alakuló nemzeti Solyom (szoliom) légitársaság 3 magyar tulajdonosa el tudna e számolni a kis vagyonkájával (több, mint 100 milla/kop) ??

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.07.17. 19:13:22

@csak egy néző:
Rátapintottál a lényegre: a vagyonkákat kéne nézni, tehát vagyonalapú adózásra lenne szükség a jövedelemalapú helyett.

vladimir964 2013.07.17. 19:50:04

Engem három év alatt kétszer sorsoltak ki ellenőrzésre, mindkétszer faszán megbüntettek, de nagy ívben leszarom őket! Tehetnek egy szívességet!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.07.17. 21:23:50

és.mi az. feltűnően nagy összeg?
konkrétebban is írhatnának dolgokat.

teotwawki 2013.07.17. 22:02:24

Véleményem szerint a NAV a vállalkozásra hajlamos és képes emberek folyamatos üldözésével hosszútávon sokkal többet árt az országnak, mint amennyit a bírságokból beszed.

VT Man 2013.07.18. 07:52:51

@Kara kán:
"Rátapintottál a lényegre: a vagyonkákat kéne nézni, tehát vagyonalapú adózásra lenne szükség a jövedelemalapú helyett. "

De hiszen van ilyen: helyi építési adó, kommunális adó, amit évente szed be az önkormányzat, érték vagy m2 alapon.

matgeri 2013.07.18. 07:59:08

Jó lenne, ha az adópénzek befolyását nem csak a befizetői oldalon ellenőriznék ilyen veszettül hanem méltóztatnának a pénzeinket felhasználókat is megsuhintani olykor-olykor, ha "nem hatékonyan" költik el adóforintjainkat. Mikor lesz az, hogy a közszférában is összerándul mindenki gyomra az Állami számvevőszéki ellenőrzések hallatán, és felháborodva fejezik ki nemtetszésüket a kiszabott bírságokkal, fizetésmegvonásokkal kapcsolatban?
süti beállítások módosítása