HTML

SarcHarc

Minden, amit tudni akartál az adóról, de senki nem merte megválaszolni.
Ha van olyan téma, amiről szívesen olvasnál a blogon, írd meg nekünk: tanacsadas@vezinfo.hu

Facebook

cikk31_kep.jpgAz újonnan alakuló vállalkozás megvalósult álomból valódi rémálommá változhat. Nem elég az ötlet; kell üzleti terv, ismeret a működésről, a várható költségekről és bevételekről, kockázatokról, és kell exit stratégia. De van, ami a mai Magyarországon mindezeknél is fontosabb: az adminisztratív feltételek teljesítése nélkül indulhatunk félmilliós büntetéssel is.

Ha hinnénk a médiának és a sikerpropagandának, azt gondolnánk, Magyarország a startupok igazi Mekkája. Itt elég egy jó ötlet, elég a bátorság belevágni, és rövid időn belül a Businessweek címlapjáról integethetünk, és bátorítólag paskolhatjuk az utánunk következő vállalkozógeneráció vállát a Híradóban. A rossz hír az, hogy ennek pont az ellenkezője igaz.

Az alakuló hazai vállalkozások 98%-a az uniós mérték szerint örökre mikrovállalkozás marad, és kétharmaduk sorsa az alakulásuk pillanatában előrelátható: egy éven belül a megszűnés vár rájuk. Az első öt évet túlélni pedig szinte statisztikai csoda. Különösen veszélyeztetettek a 30 éven aluli vállalkozók cégei. Persze nincs ez nagyon különbül a világ más részein sem. Az USÁ-ban az első évi csőd kockázata az 50%-ot közelíti.

2014-ben újabb és újabb rekordot döntött a cégtörlések száma, eddig közel 10 ezer szervezetet tüntetett el a Cégbíróság negyedévente! A felszámolás alá kerülő cégek aránya ezzel éves szinten meghaladhatja az előző időszaki 2,16%-ot (ugyanez a mutató Németországban 0,71% volt).

De miért van ez, mik a leggyakrabban elkövetett hibák a cégalapításkor?

1. Üzleti terv és üzleti cél

Sok vállalkozónak ötlete van, de ez édeskevés. Néha úgy tűnik, egyenesen az maga az ötlet, hogy „vállalkozzunk!”. Akármennyire is fellengzősen hangzik, kell lennie távlati elképzelésnek (víziónak), miért is gründolünk céget. A vállalkozás alapítása és indulása a legkockázatosabb és legdrágább időszak a tulajdonos számára. Kell pontos, részletes elképzelés a működés első évére, amiben már figyelembe vesszük az alapítás, a kezdeti működés és a hétköznapok várható és váratlan költségeit is, és ezek fedezetét. Nemegyszer láttam kezdő vállalkozót, akit már az alapítás ügyvédi költségei is váratlanul érték. És reálisan tervezhető bevétel nélkül az egész ötletbe belevágni sem szabad! Ahogyan mondani szokták, a kezdő vállalkozó a költségeket mindig alul-, a bevételeket pedig felültervezi.

Ugyanakkor az első év precíz kidolgozása mellett gondolni kell a hosszú távú működtetés realitására is. Jól meglovagolható egyszeri bizniszre ne alapítsunk vállalkozást! A megszüntetés drága lesz és kockázatos. A NAV nem csak az alapításnál figyel árgus szemekkel, de abban sem érdekelt, hogy gyorsan elsüllyesszük a céget.

2. Indulótőke

A vállalkozás beindítása sokba fog kerülni, és végtelenül hosszúnak fogjuk érezni az időt az első bevételig. Ebben az időszakban a tagok vagyoni hozzájárulása tartja életben a céget, hiszen mi másból is gazdálkodhatna? Ezért fontos helyesen felmérni, hogy a tulajnak milyen mélyen kell a zsebébe nyúlnia. Ilyenkor vagy a tőke részeként adja a tag – kvázi véglegesen – a cég tulajdonába a hozzájárulását, vagy tagi kölcsönként, amit később adómentesen visszakaphat a vállalkozástól, sőt, akár kamatot is számolhat rá.

3. A piac ismerete

Szintén gyakori hiba, hogy a lelkes vállalkozó túl nagy üzletnek gondolja a kiszemelt tevékenységet. Nem ismeri alaposan a piaci viszonyokat, a versenytársakat, a fizetőképes keresletet, vagy a kereslet hullámzását. Félreértelmezi a jelzéseket: „én sem találtam, amikor ilyet kerestem”, „azt mondták, olyanért akár a kétszeresét is megadnák” stb.

4. A szabályok ismerete

Szomorú alapszabály, hogy Magyarországon fontosabb megfelelni a hatóságoknak, mint az ügyfeleknek. Ha nem teljesítjük a vonatkozó előírásokat, könnyen abba a csapdába esünk, hogy minden időnket a bürokráciával hadakozva töltjük, a hivatalok és ellenőrök egymásnak „ajánlgatnak” minket, és százezres, sőt milliós büntetések kigazdálkodásáért dolgozhatunk.

5. Vállalkozói ismeretek

Ha tetszik, ha nem, a vállalkozósdi mára szakmává vált. Az igazi szakember nem ért feltétlenül a végzett tevékenység minden részéhez – fogorvosi rendelőket üzemeltető tulajdonosnak nem kell tudnia fogat tömni –, viszont megtanulta már azt a millió apróságot, ismeretmozaikot, ami az életben maradáshoz (hazai cél) vagy a sikerhez kell.

6. Alkalmas vagyok vállalkozónak?

A vállalkozás nagyfokú kockázatviselést és egyéni kreativitást igényel. Aki nem tud megbirkózni azzal a stresszel, hogy saját és alkalmazottai családja sorsa múlik egy-egy döntésén, az legyen inkább boldog, hóvégi fizetésért sorban álló alkalmazott.

A következő posztban a kezdő vállalkozások legfontosabb adminisztratív teendőivel foglalkozunk.

(A kép forrása: www.jigsawatwork.com)

Címkék: startup költségek kockázat

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sarcharc.blog.hu/api/trackback/id/tr806727611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kuki123 2014.09.27. 12:17:58

"kétharmaduk sorsa az alakulásuk pillanatában előrelátható: egy éven belül a megszűnés vár rájuk. "

Persze nincs ez nagyon különbül a világ más részein sem. Az USÁ-ban az első évi csőd kockázata az 50%-ot közelíti.

66% vs 50%

Jah csak nem mindegy hogy egy máshol full életképes dolog nálunk már az indulás előtt 3-6 hónappal elakad(pénzügyi és bürokráciás szarakodás miatt).
Vagy hogy máshol úgy jön ki az 50% hogy full életképtelen elképzelés és ötletelgetés az egész, belevágtak hátha összejön.
Azért nagyon nem mindegy
süti beállítások módosítása