HTML

SarcHarc

Minden, amit tudni akartál az adóról, de senki nem merte megválaszolni.
Ha van olyan téma, amiről szívesen olvasnál a blogon, írd meg nekünk: tanacsadas@vezinfo.hu

Facebook

cikk12_kep.jpgMegindult az előkészítő kommunikációs szőnyegbombázás. A NAV most lecsap végre a magyar nemzetgazdaság valódi bedöntőire: a lakásukat, szobáikat feketén kiadókra! Pedig a kiszemelt alanyoknak a jelenlegi szabályok mellett valószínűleg tényleg megérné szabályosan bérbe adni és ezzel látható jövedelmet is generálni.

A lakásbérbeadással kapcsolatos első számú tévhit, hogy macerás, hiszen eleve a NAV-nál kell kezdeni, hosszú sorban állással adószámot igényelve a kiadásra. Pedig 2010 augusztusától a kizárólag ingatlan-bérbeadást folytató magánszemély mindezt adószám nélkül teheti: külön a bérbeadásra kért adószám nélkül, azzal az adóazonosító számmal, ami mindannyiunknak amúgy is megvan. Kivétel az, aki különben egyéni vállalkozó is, vagy aki más országi illetőségű uniós adóalanynak akar kiadni.

Szintén nem kötelező számlatömböt vásárolni és számlát adni a bérleti díjról. Akkor sem, ha cégnek adjuk ki a lakást, akkor sem, ha magánembernek. A számla helyett elég egy úgynevezett „egyéb számviteli bizonylatot” kiállítani. Ez, magyarra fordítva, egy kézírással vagy számítógéppel előállított kötetlen formátumú iromány, amin legalább a kiadó nevét, címét és adóazonosító jelét, valamint a bérlő adatait kell feltüntetni. További kötelező tartalom, hogy szerepeltetni kell a bérleti ügylet alapvető adatait, úgymint a kiadott lakás adatait, az időszakot, a kifizetett összeget, a kiállítás dátumát.

Ha a bérbeadó mindenképpen számlát akar kibocsátani, például mert a bérbe vevő cég valamiért makacsul ragaszkodik hozzá, vagy mert a bérlő magánszemélynek csak ez alapján ad a munkáltatója lakhatási támogatást, akkor viszont mindenképpen adószámmal kell rendelkeznie. Azt pedig a régi módszerrel, regisztrálva a NAV-nál tudja beszerezni, akárcsak korábban. Szintén kötelező bejelentkeznie annak, aki garázst ad ki, aki kereskedelmi szálláshely szolgáltatást végez, vagy aki igazából ingatlantól elválaszthatatlan gépet ad bérletbe.

Annak, aki már a korábbi rendszerben egyszer bejelentkezett a NAV-nál, és kapott adószámot, nem kell visszaadnia azt – nem is lehet.

Az SZJA-ban az ingatlan-bérbeadás úgynevezett önálló tevékenység, amelyet ugyanúgy 16% adó terhel. Csakhogy ennek alapja nem a teljes bérleti díj. A bérleti díj a bevétel, amiből költségeket vonhatunk le az adó kiszámítása előtt. A levonható költség lehet egy úgynevezett 10%-os költséghányad. Ez nagyon kényelmes megoldás, mert ezt nem kell számlákkal igazolni: ha egy fillért sem költünk a kiadott lakásra, akkor is alkalmazható. Például 40.000 Ft-os havi bérleti díjnál levonható 4.000 Ft költséghányad, és a 36.000 Ft 16%-a, azaz 5.760 Ft lesz az SZJA.

A másik módszer a tételes költségelszámolás alkalmazása. Ekkor azonban csak a valóban a lakás üzemeltetésével kapcsolatban felmerült és számlával, bizonylattal igazolt költségek vonhatóak le. Ismerve például a magyar víz-, gáz-, villanyszerelő szakik számlaadási hajlandóságát, nem biztos, hogy jól járunk vele. Ha a közüzemek nincsenek átíratva a bérlő nevére, az automatikusan azt feltételezi, hogy azok beépítésre kerülnek a bérleti díjba. Ilyenkor a bérbeadó költségként levonhatja a rezsit a bevételéből. Az előző példánál maradva 45.000 Ft-os havi bérletnél, ha számlával igazoltan 8.000 Ft-ért cirkót karbantartottunk, és megállapodás szerint bérbeadóként mi fizetjük a havi gáz átalányt 15.000 Ft értékben, akkor 3.520 Ft lesz az adó. Azért ez nem túl életszerű példa…

Habár a 10%-os költség nem tűnik soknak, ha minden rezsit és szerelést a bérlő fizet, akkor valószínűleg jobban járunk vele.

Részletes nyilvántartás vezetése mellett lehetőség van néhány százalék értékcsökkenés elszámolására is, de ehhez már javaslom inkább szakember felügyeletét.

Szintén számolni kell azzal, hogy ha az éves bérbeadásból származó jövedelem meghaladja az 1.000.000 Ft-ot, akkor az egész után 14%-os egészségügyi hozzájárulást (EHO) kell fizetni. Tehát ha havi 100.000 Ft a jövedelem, akkor az évi 1.200.000 Ft, de nem csak az 1.000.000 feletti részre fizetendő az EHO, hanem a teljes összegre. Ugyanakkor ha például 995.000 Ft az éves bérbeadásból származó jövedelem, akkor semennyi EHO-t nem kell fizetnünk! Újfent példával: 10%-os költséghányad választása esetén, havi 92.500 Ft-os bérleti díjig még nem kell EHO-t fizetni (12 x 92.500 = 1.110.000 Ft, ennek 10%-os költséghányada 111.000 Ft, a képződő jövedelem és az SZJA alapja 999.000 Ft).

Aki ingatlant ad ki, annak SZJA-előleget kell fizetnie. Ha cégnek, vállalkozónak adjuk ki, akkor az adóelőleg kiszámítása, a díjból levonása és befizetése az ő kötelessége, mi már csak az előleggel csökkentett bérleti díjat kapjuk kézhez. Ha viszont magánszemélynek adtuk ki, akkor az SZJA- és EHO-előleg kiszámítása és befizetése a mi dolgunk, és azt negyedévenként, a negyedévet követő 12. napig kell megtennünk.

Érdekes továbbá, hogy az átvett kaució még nem minősül bevételnek, de ha a bérlő a bérlet végén „lelakja” vagy beszámítják, akkor azt is le kell adózni.

Végezetül mindenkinek nagyon ajánlom, hogy rendelkezzen a bérlővel minél részletesebb szerződéssel, ami ugyan nem adózási feltétel, de talán nem jár úgy, mint én, akinél a bérlő a szoba közepén rakott tüzet az ajtófélfából.

(A kép forrása: amravatiproperties.com)

Címkék: ingatlan költségek bérbeadás személyi jövedelemadó

89 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sarcharc.blog.hu/api/trackback/id/tr985523000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.09.19. 12:04:47

Végre egy értelmes cikk a témában.
+1

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.09.19. 12:34:46

A 16%-os adó nem nagy tétel, viszont a 14%-os EHO-val megfejelve már jelentős összeg. Havi 83333 forint simán összejön, ha a nem iratják a bérlő nevére a mérőórákat és az Magyarországon nem jellemző.

2013.09.19. 13:10:01

Értem én, hogy a feketézést vissza kell szorítani, de ebben az országban már nem éri meg eladni, kiadni, levegőt venni és hivatalosan munkát vállalni sem, az már túlzás. Mit akarnak ezzel elérni? Minden után akkora adó van, hogy semmi nem marad kézben, illetve nem is a kezedben van, hanem bankszámlán, ahol pénzért veheted ki, vagy több ezer forint költséggel fenntartott kártyával költheted el jutalék fizetés mellett! Ez nem normális...

lobaszopiatej 2013.09.19. 13:12:16

Bizony, ez a 14%-os ECHO-val már nem menő.
Akit én ismerek az több lakást is kiad, szó se lehet bejelentésről, vagy pedig ÉN mint bérlő fizethetek +30%-ot, a már 60%-ot leadózott fizetésemből...

Adók adó hátán! Szégyellje magát a szerző meg a NAV!

"magyar nemzetgazdaság valódi bedöntőire"

Az jobb lesz ha külföldre menekülök, vagy vissza vidékre a tanyára anyámhoz közmunkásnak?!

cs.zoli 2013.09.19. 13:12:33

@Online Távmunkás: Szerintem átlag lakáskiadásnál (kislakás havi 50e + rezsi kb 20-40eFt) nagyon nem éri meg nem a tételest választani.... Ekkor csak az 50e számít.
Persze nagyobb lakásnál már ez a tétel is túllépi a határt. Jellemző módon a határokat mindig alacsonyan állapítják meg....

cs.zoli 2013.09.19. 13:14:05

@lobaszopiatej: Gondolom nem vetted az iróniát....

lobaszopiatej 2013.09.19. 13:15:11

@cs.zoli: bocsánat, csak átdutottam a cikket munka közben, lehet hogy elsiklott...

j311 2013.09.19. 13:24:47

7M HUF-os kispanel, 40k HUF berleti dijjal 14.5 ev alatt hozza vissza az arat.
Ja nem, mert kozben kolteni is kell ra.
Hat a faxom se fog meg adot is fizetni a berleti dijbol...
Dragabban meg nem veszik ki...

Baluci 2013.09.19. 13:30:54

Persze!... Számla, EHO, TAHO... Kis faszom nem kéne még?...

xGéza 2013.09.19. 13:43:13

@lobaszopiatej: az kimaradt a cikkből (és az utóbbi napokban a témában íródott legtöbből), hogy az EHO felső határa évi 450.000 Ft. Ebbe beleszámít a bér után fizetett 7%, és minden egyéb (pl. osztalék) után fzetett 14% is.

Tehát ha a bérbeadódnak van 535.000 Ft brutto havi bérjövedelme, akkor EHO-t már nem kell fizetnie. Ha ennél kevesebbet keres, akkor persze valamennyit kell(ene) fizetnie. Amennyiben - extrém esetben - nincs is állásban, és kifejezetten nagyszámú ingatlanjának bérbeadásából él, akkor kb. havi 270.000 Ft után kell EHO-t fizetnie, az a fölötti bevétel után már nem.

Szerintem ez így is elég korrekt. Ha Te is fizetsz EHO-t a jövedelmed után, akkor miért ne kellene a bérbeadódnak is ezt megtennie.

Aki ráadásul több ingatlant is kiad, az több embernek is szúrhatja a szemét (már azért is, mert több szomszédja van), így a feljelentési valószínűség is nagyobb. És ha az össz-jövedelmén belül nem egy mellékes kis tétel a bérbeadásból származó rész, akkor az egy vagyonosodási vizsgálatnál is kibukik.

laci_52 2013.09.19. 13:44:06

Megint a kisembereket szívatja a NAV. Pár tízezer forintért adják ki a lakásukat és még az adót is leverik rajtuk. Győzike és a további nagy adócsalók eközben röhögnek a markukba.

xGéza 2013.09.19. 13:56:46

@j311: ne így számolj, hogy hány év alatt jön vissza, hanem, hgy mennyi a hozam:

havi 40.000 bevétel 7 milla befektetésre (a bevételt vegyük csak 10 hónapra az üresenállás, meg apróbb ráköltés miatt). Ez évi 5,7%-os hozam, ami a mai bankbetétek mellett nem rossz. Persze egy éve még eltörpült az akkori betéti kamatok mellett.

Az adó meg ugyan annyi, mint a bankbetétre, 16% (az EHO kicsit másképp van számolva, nehezebben összehasonlítható).

Ugyanakkor a kamat, az gyakorlatilag reál kamat, hiszen a lakásod megmarad, míg a betéti kamat jórészt az inflációt fedezi.

FamilyGuy 2013.09.19. 14:55:01

@xGéza: A megtérülási rátával semi baj sincs, és az adófizetést is teljesen jogosnak érzem. Mint ahogy írtad, befektetés ami jövedelmet termel ami adóköteles, így van ez mindenhol a világon.
A probléma a jogi háttérrel van.
Aki ismeri a nyugat-europai viszonyokat az tudja, hogy itt megvannak a törvények és a szerződéseket is profi módon készítik. Ezen felül minden szolgáltató (víz, villainy, gáz, egyebek) egyszerűen és villámgyorsan írja a számlát a bérlő nevére és nem zaklatja a tulajt feleslegesen ha a bérlő tartozik. Persze ha durvul a tartozás az más helyzet, de ez meg a tulaj érdeke is.
Az önkormányzatok is megfelelően kezelik a bérlő nyilvántartást.
Próbálj ma Mo.-n egy villanyszámlát a bérlő nevére iratni. Esélytelen.
Plusz a biztosítók is kínálnak ezer féle biztosítást a kiadónak és bérlőnek is.
Mo.-n meg ha valami rosszul alakul akkor az összes kockázat a tulajé. Na ezt a kockázatot már nem fedezi a jelenlegi piaci ár.

holdkoros · http://holdkor.blog.hu/ 2013.09.19. 14:55:50

@abcd1234: ahogy az sem normális, hogy én havi 60-70 ezreket fizessek valakinek zsebbe, mert neki akárhány kecója van, és szépen velem fizetteti ki a devizahitelét, amit utána még közpénzből meg is mentünk neki. Nem említve a közös költséget, ami botrányos, hogy itthon jellemzően a bérlőt illeti. Persze a lift (ha van), szemét, lépcsőházat érintő dolgok, stb, fizetem én boldogan, de a felújítási alapba meg hasonló dolgokba miért is kell a pénzem tenni? Hogy majd Karcsikának 5 év múlva szép új homlokzatú házban pár millával többet érjen a kecója?
Az a baj, hogy itt senki se akarja kifizetni az adót. Feketén dolgozunk, lakunk, élünk. Aztán meg csodálkozunk, hogy csak a mutyi megy. Ugyanaz van lent is, csak erre mindig van kifogás.

holdkoros · http://holdkor.blog.hu/ 2013.09.19. 14:58:55

@j311: Ha üzleti célból vettél ingatlant (ld. hozza vissza az árát), akkor üzletelsz. Esetleg talán fizess utána adót is, mert ugye.
Ha meg azért vetted, hogy lakj valahol, akkor lakj valahol. Ha máshol laksz, amazt meg kiadod, akkor üzletelsz. Amiért pedig a világon mindenhol adót kell fizetni. Jó lenne lassan Magyarországon is bevezetni ezt...

xGéza 2013.09.19. 15:03:43

@FamilyGuy: minden gond nélkül a bérlő nevére irathatod a mérőórát, csak nálunk a nem igazán hosszútávú bérlet a jellemző, ezért nem szoktak vele foglalkozni arra a kis időre.

Laktam Ausztriában, és olyan sokba került volna az átiratás (alapvetően az óraellenőrzés miatti extra kiszállás), hogy ott is a tulaj nevén maradtak az órák.

cs.zoli 2013.09.19. 15:03:58

@holdkoros: De az meg ugye normális, hogy az a valaki összespórolt egy lakásravalót, és neked már nem kell ezt a pénzt befektetned?
Vagy rohadjon meg akinek több pénze van, mint neked?
A közös költség nagy része folyó kiadásokra megy el, a mindenkor ott lakó érdekkörében.
A felújítási alap kérdése vitatható, mellette és ellene is fel lehet hozni érveket (pl. a lakók által elhasznált dolgok felújítására pl. lépcsőházfestésre költik...), én pl ezt nem fizettetem a bérlővel. Más "hasonló dolgok" meg nincsenek a közös költségben: közös villany, közös víz, takarítás, közös képviselet, banki költségek, eseti javítások: szerinted mindebből mi a tulajdonos haszna és nem az ott lakó által használt szolgáltatás?
Az igaz, hog yitthon senki nem fizet adót, de ez jórészt annak köszönhető, hogy nincs aki betartassa a szabályokat, ha pedig én fizetek adót, a többi meg nem, akkor én nem fogom tudni kiadni a lakást az ára miatt, szóval továbbra is csak a nemfizetők lesznek túlsúlyban. Ha egységesen mindenkivel fizettetnének, szépen felmennének a bérleti díjak 8ugye örülnél??), és mindjárt rendben lenne minden.

holdkoros · http://holdkor.blog.hu/ 2013.09.19. 15:11:00

@cs.zoli: Nem kell ellenségeskedni. Sokakkal ellentétben, engem a magam pénztárcája érdekel jobban, és egyáltalán nem zavar, ha valakinek több pénze van. Ami zavar, hogy belőlem akar még többet összeharácsolni.
Ha én lakom valahol 1 évig, akkor hadd ne kelljen már havi 5 (jó esetben...) ezrével fizetnem a festést. Azért 1 év alatt 1 ember 1 lépcsőházban nem tesz ekkora kárt... és nem is festik évente. Ahol most lakom 5500 a kk, és semmi közüzemi nincs benne. Mellesleg lift sincs, és a szemét kihordásért még külön kell tejelni az illetékesnek, ahogy a takarításért is. Gondolom ez tök korrekt meg fair. Mert az a 4 izzó, ami a 4 emeletet bevílágítja kb kétnaponta 1x amikor használom is, az havi 5500 forint.
Abban igazad van, hogy ha te becsületes vagy, a többi meg nem, akkor te fogsz ráfázni. Abban meg nekem van igazam, hoyg attól, hogy adót fizetsz, nem kéne azt is a bérlőre terhelni. Ugye fizetek adót a fizum után én is, hadd ne kelljen még a más adóját is kiperkálnom.
Laktam sok évig külföldön. Működik a dolog. Olyan iszonyatos büntetések vannak, hogy egyszerűen nem éri meg csalni. Igen, ehhez kéne az is, hogy ne csak szabályok legyenek, hanem azok betartatása is működjön, stbstbstb. Egyáltalán nem mondtam, hogy egy szabály vagy törvény megold mindent. Csak szerintem ne sajnáljuk már szegény bérbeadót. A bérlőt se, senkit. Csak tanuljunk már valami jót is a sokat majmolt nyugatról, és fogjuk fel, hogy a adócsalással a saját zsebünkből lopjuk ki a pénzt. És erre nem mentség, hogy de mertaviktoris.

FamilyGuy 2013.09.19. 15:11:04

@xGéza: Angliában ez egy telefonhívás. Bankszámla adatokat és óraállást kérnek. Egy pennybe se kerül. Itt a bizalomra épülnek a dolgok, nem alapból arra, hogy biztosan csaló vagy.
Lehet próbálkozni csalással, de hamar lebuksz és soha senki nem fog neked kiadni semmit többet, szóval nem éri meg.

cs.zoli 2013.09.19. 15:24:36

@holdkoros: Hát ez nekem furcsa. A havi 5e kktsg nagyon alacsonynak számít, hogy ebben mi van benne, és ami nincs, azt ki fizeti, jó esetben nem kell téged érdekeljen, hacsak nem neked kell azt is fizetni. A kk-ben ált az van benne, amit írtam, ha se takarítás, se szemétszállítási díj, se közös villany és víz, se közös képviselet, se banki költségek, akkor mire van befizetés? Szerintem ezek vannak max te nem tudsz róla.
Az pedig, hogy az adót áthárítom a bérlőre nem harácsolás, hanem természetes, a dolog fordítva működne: van egy elvárt hozam, különben fene se fog lakáskiadással bajlódni. A hozam meg ugye a bevétel mínusz a kiadás, ez ilyen egyszerű. Ha havi 20 rugó marad a lakáskiadásból, és nekem ebből kéne fenntartanom mindent, akkor inkább lelakatolom vagy eladom, de nem adom ki, mert többe kerül, ha lelakják.

Dr. Bélus___ 2013.09.19. 15:27:38

@j311:
1. Szerinted miért nem veszik ki drágábban? Mert a többi hozzád hasonló adócsaló leveri az árakat. Az ilyen adócsalók miatt persze cégek nem adnak ki lakásokat és marad a "be nem jelentkezhetsz, kutyát nem tarthatsz, havonta rád nézek, átutalni nem lehet, kiraklak ha kell a lakás" stílusú Mari nénik a piacon. Frankó!
2. A francokat 14.5 év! Elfelejtettél valamit beleszámolni, a LAKÁST magát. 14.5 év után ugyanis megvan a pénz PLUSZ egy lakás! Ahogy @xGéza: írta, ez egy 5.7%-os befektetés, ráadásul évtizedes távon a lakásod ára az inflációval nőni fog átlagban (a bankbetéttől eltérően). OK, amortizálódni is fog, de azért még mindig jobb vagy.

Lángharcos 2013.09.19. 15:28:20

@Online Távmunkás: De az nem része a bevételednek. Azt leírod, mint költség.

holdkoros · http://holdkor.blog.hu/ 2013.09.19. 15:30:08

@cs.zoli: Én fizetem a kk-t, 5500 havonta. A közös helyiségek világítása, no az benne van. Közös képviselet nyilván van, ami engem megint pont nem igazán érint, nincs döntési jogom, mért én fizetek.
Az, hogy az adót áthárítod, csak itthon természetes dolog. Ahogy az is természetes, hogy 10 órát dolgozol, de csak 4-re vagy bejelentve. Emiatt rászorulsz, hogy te meg mondjuk rám hárítsd az adót. Azt, hogy mit kéne fenntartanod már ami a lakást illeti, nem teljesen értettem. Havi 20ból, vagy bármennyiből. Ugyanis a legtöbb bérlő úgy szerződik, hogy mindent lehetséges kárt a bérlő áll, jobbára még olyanokat is, amik meg sem történtek (nem személyes, lehet te kivétel vagy, én viszont közel 20 éve albizok, és elég sok mindent láttam... és a sok között rohadt kevés volt a becsületes ember)

cs.zoli 2013.09.19. 15:43:39

@holdkoros: Azt, hogy az adó át van-e hárítva, virtuális kérdés. Van egy bérleti díj, amit fizetsz, a bérbeadó meg jó esetben adózik, vagy nem, ehhez neked igazából sok közöd nincsen, nem is tudsz róla. Ez így van kint is meg itthon is, csak itthon ugye ismerve a környezetet valószínűsítheted, hogy nem, kint meg igen. A lakásárak mások, adómorál más, jogi környezet és kockázatok mások, hát más lesz a kinti bérleti díj árszínvonala.
A logikád alapján a villanyon és a gázon kívül a bérleti díjat is beleértve minden fizetnivaló aljas rablás. Mert ha nekem 20k-ért nem éri meg kiadni, és ezen fennakadsz, akkor 0 összegen is fennakadsz, mert ez minőségi és nem mennyiségi kérdés.
Ahogyan ahhoz sincs köze a bérbevevőnek, hogy a bérbeadó egyébként mennyi egyéb jövedelemmel rendelkezik és hogy főleg mennyit és hogyan adózik.
A bérlő és a bérbeadó közötti viszonyt nem ez határozza meg, hanem az általános tisztesség és egymás valamint egymás dolgainak meg- vagy meg nem becsülése.
Németországban konyhabútort se kapsz a bérelt lakásba, veheted magad, majd költözéskor szerelheted le. Ott tisztára festve, beköltözéskori állapotban kell átadnod a lakást. Hol van ehhez a helyi szokásrendszer? Nekem egy kiégett izzóért is nyavalyognak, hogy én cseréljem ki. Meg amikor a bérlőnek épp nem megy jól, akkor nem fizet, késik, én meg finanszírozzam az életvitelét.

holdkoros · http://holdkor.blog.hu/ 2013.09.19. 15:50:06

@cs.zoli: az a baj, hogy a fütyi két ellentétes oldalán állunk, nem nagyon lesz konszenzus.

Engem személy szerint nem érdekel, hogy a főnéni/bácsi fizeti -e az adót. Az már annál inkább, hogy kint például be tudtam jelentkezni a címre, mert nem kellett sumákolni. Így válok közvetve érintetté.

Nem tartom rablásnak azt, hogy kell fizetni. Mindenért kell, mindenhol. Csak nem érzem fairnek, hogy olyan dolgokért is fizetnem kell sok esetben, amikért nem nekem kéne, hanem a tulajdonosnak.

Németországban pont nem éltem soha, ott nem tudom hogyan megy. Azokban az országokban, ahol laktam, mindenhol volt lehetőség bútorozott, vagy bútorozatlanul bérelni, viszont nem kellett közelharcot vívnom a 2-3 havi depozitomért mondvacsinált baromságok címén (t.i. ott laktál fél évig, és akkor ám tuti ki kell festeni az egész lakást -szeretném megjegyezni, nem vagyok állat-, de ha ki is kéne sem kerül az 3 havi lakbérbe... nem ott, ahol 65 ezer a lakbér). De igen, a bérlők jó eséllyel szintén nem túl civilizáltak, ezt nem is vitatom.

cs.zoli 2013.09.19. 15:57:10

@holdkoros: bejelentkezni nem azért nem lehet, mert sumákolás folyik. Az ideiglenes (tartózkodási cím) nem gáz, de kell legyen a bérlőnek állandó lakcíme, uis ha az a bérleménybe szól, akkor onnan őt kb nem lehet kitenni. Amúgy is nehéz, ha nem kooperál, de ha nincs máshol állandó, akkor még nagyobb a szívás. És kitenni az ember csak akkor teszi ki, ha már nagyon rászolgált, ezt csak azért írom, hogy megelőzzem az ezzel ellentétes tartalmú idevágó érveidet.
Amúgy a két oldalról: próbáld meg elképzelni, hogy sikerül venned egy kis lakást, de mondjuk kapsz külföldön munkát és nem laksz benne. Kiadnád, de a bérlő semmit nem akar fizetni, mondván, ahhoz neki semmi köze, és különben is neked sok pénzed van, neki meg kevés. Amúgy meg biztosan nem adózol.
Csak próbaképpen, gondolatkísérletként.
Ha már azt nem érted, hogy egy adott lakásnak a piacon adott bérleti díja van, amitől kismértékben lehet csak eltérni akarattal, szóval nem a bérbeadón múlik, hogy te mennyiért laksz ott, ezért kár őt kárhoztatnod. Vagy az a baj, hogy nem adja ki 20kFt-ért a lakást neked, amit másnak 50kFt-ért kiadhatna? Te vajon hogy döntenél ebben a fenti gondolatkísérletben?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.09.19. 16:03:20

@Lángharcos: Része a bevételnek, de nem része a jövedelemnek. bevétel-költség=jövedelem

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.09.19. 16:04:36

@laci_52: Az kisember, akinek van kiadó lakása a sajátja mellett?

xGéza 2013.09.19. 16:07:33

@cs.zoli: létezik kényszerkijelentés, szóval ha megszűnt a bérleti jogviszony, de nem jelentkezett ki a bérlő, akkor a tulajdonos kijelentheti. Akár állandó, akár ideiglenes a bejelentkezés.

A lakcímbejelentéshez kérnek bérleti szerződést az önkormányzatnál. Ez nem tudom, összefut-e valahol az Apeh adatbázissal, de van rá esély. Ezért nem engedik bejelentkezni a bérlőt, ha nem adózik a tulaj.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.09.19. 16:09:08

@xGéza: @Dr. Bélus___: A magyar ingatlan értékéről sokat elmond, hogy az utóbbi 10-15 évet nézve nem igazán volt ennél rosszabb befektetési forma.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.09.19. 16:11:41

@xGéza: Az APEH semmilyen adatbázist nem tud megnézni, mert a törvények tiltják az adatbázisok összekapcsolását, csak célzott vizsgálatnál tudnak egy-egy személyt megvizsgálni. Ez van, ha a személyi jogok védelme fontosabb a társadalomnál.

holdkoros · http://holdkor.blog.hu/ 2013.09.19. 16:18:33

@cs.zoli: az a baj, hogy ha te ennyit nézel ki a vitapartneredből (jelen esetben belőlem), akkor nincs nagyon értelme a részemről eszmét cserélni. Erre gondolok: "próbáld meg elképzelni, hogy sikerül venned egy kis lakást, de mondjuk kapsz külföldön munkát és nem laksz benne. Kiadnád, de a bérlő semmit nem akar fizetni, mondván, ahhoz neki semmi köze, és különben is neked sok pénzed van, neki meg kevés. Amúgy meg biztosan nem adózol"

Te a fejedbe vetted, hogy én szemétségnek érzem a lakbért, mint olyat, meg úgy egyáltalán mindenkinek kurvannyát akinek picit több pénze van mint nekem. Én meg hiába magyarázok hogy nem erről van szó, fújod a magadét.

A bejelentős izé meg marhaság. 1. hiába jelentkezem be, a te tulajdonod, simán kirakhatsz, kijelenthetsz. Ez itt a nagy hiba, hogy az emberek nincsenek tisztában a jogaikkal (kötelezettségekkel még kevésbé...). 2. azért nem jelentkezhet be a csóri, mert a tulaj attól fél, hogy majd az apeh előtt lebukik, mert a beregizéshez bizony kérnek bérleti szerződést...

Amúgy meg ne csináljunk már mártírt a szegény bérbeadókból. 10-ből 9 esetben nem egy külföldön mekiben mosogató srác adja ki itthon a lakását reális áron, hanem vagy kivénhedt emberkék akarnak 70-es években bebútorozott, "frissen felújított" (értsd kimeszelték, de még a csaptelep is idősebb nálam) lakásokat kiadni. Itt, a 16. kerületben pl. több ilyenhez volt szerencsém mikor kerestem: átlag 65+rezsi egy 50nm körüli lakásért. És akkor közli velem a főnéni, hogy hát olyan mosógép van, amibe nincs centrifuga, de majd jól ki kell rázni teregetéskor... A másik kedvencem a műfajból a néni volt, aki még el is mondta, hogy hát ő annyi idős kora táján kapta állmabácsitól a kecót, mint amennyi most mi vagyunk.
A másik, hogy fiatalok, akinek apaanya összedobott egy beugrót a lakáshitelbe összeköltözik pasival-csajjal, és kiadják a másikét. A bérlő meg fizeti az ő hitelét, mert neki apaanya nem tudott a segge alá tolni semmit.

Szóval maradjunk annyiban, hogy mi nem nézzük ki a tulaj zsebéből a pénzt-lakást, az meg ne adja már elő, hogy kisember. Aki ma Magyarországon ki tud adni egy lakást, emellett pedig még lakik is valahol, az kurvára nem kisember.

LocomotiveAnchorMan 2013.09.19. 16:27:30

Kicsinység összetettebb kérdés ez, mint egy posztban, vagy hozzászólásban alaposan kifejthető lenne, de nem árt tudni: ha például több tulajdonosa (haszonélvezője) - például házastársi vagyonközösség, közös tulajdon - van az ingatlannak, akkor a tulajdonhányaduk arányában szétosztható a bérleti díj, így az EHO kötelezettség is csökkenthető. Teszem azt kétszer 1 millió forintig nem kell fizetni...

Aztán lehet variálni azzal is, hogy az ingatlan bérleti díja X összeg, ezen felül - ha például bútorozottan, gépesítve adják ki, akkor - ingóság bérbeadásából származik a jövedelem, ilyesmik...

bkkzol 2013.09.19. 16:45:24

nem értem a lázadás lényegét! ha egy csokor virágot vagy egy napilapot akarsz eladni akkor azután is van áfa, iparűzési adó, ha hasznot veszel ki a cégedből akkor úgy szintén... örüljenek,hogy csak most került rájuk a sor és nagyon legyenek csendbe.

cs.zoli 2013.09.19. 16:55:42

@holdkoros: Az a baj, hogy azt nézem, amit írsz, és az homlokegyenest ellenkezik azzal, amit állítasz, hogy gondolsz...
Nyilván van sok bérbeadó, aki szart ad sok pénzért, de ide nem kell elmenni lakni. Persze nem tudom, lehet, hogy keresleti piac van, az akkor szívás. De nem értem, hogy a kivénhedt kornak mi köze a tisztességes lakáskiadáshoz, vagy annak, hogy apa-anya adta-e össze a kecóravalót, vagy mekiben mosogat az a kedves szimpatikus srác??
Tényleg nem értem, mindennek mi köze van ahhoz, hogy szerinted sok egy albérlet ára.

A birtokban levőnek igen sok joga van, ha nem akar kiköltözni, a bérbeadó birtokháborítást követ el, ha bemegy a saját ingatlanába, ne adj isten kiteszi a bérlő cuccait.
Ismerőssel is fordult elő ilyesmi, senki nem segít, max ha találsz néhány négyajtós szekrényt. A törvények általában rosszak és csak a legegyszerűbb eseteket szabályozzák, minden másra ott van a bíróság meg az ügyvédek értelmezése.
Léptem mára

xGéza 2013.09.19. 17:00:33

@Online Távmunkás: hogy jó befektetés-e az ingatlan, az relativ. Ha most el kell mindenképpen adnod egy 10 éve vett lakást, akkor buktál, tehát rossz.??... Ha még kivársz 20 évet, és akkor adod el, ki tudja...

Amikor azt mondtam, hogy a hozam gyakorlatilag reál-hozam (míg a bankbetét jórészt az inflációt hivatott fedezni), akkor arra gondoltam, hogy az ingatlanod használati értéke állandó. Tehát van egy 60 nm-es, 2 különbejáratú szobás lakásod. Lehet, hogy a piaci értéke ingadozik, de a használati értéke megmarad, miközben folyamatosan pénzt termel.

s 2013.09.19. 17:03:16

@holdkoros: "Nem említve a közös költséget, ami botrányos, hogy itthon jellemzően a bérlőt illeti."

A közös költség nagy része rezsi jellegű, pl. ha nincs külön vízóra, akkor a vízdíj is benne van, plusz a csatorna- ,szemétszállítás- és lépcsőház takarítás díja. Miért ne a bérlő fizetné?

s 2013.09.19. 17:06:38

@cs.zoli: Adót akkor fizetünk, ha simicska megalkotja a saját betonba öntött mosolygós szobrát, amit úgy képzelek el, hogy beáll egy betonkeverő autó alá, magára baszatja a betont, és megvárja, amíg keményre köt.

s 2013.09.19. 17:18:30

@xGéza: "Ez nem tudom, összefut-e valahol az Apeh adatbázissal, de van rá esély."
Ha van is rá esély, magából a szerződésből nem következik az, hogy volt fizetés. Tehát nem lehet bizonyítani a jövedelem szerzést, ha ketten (bérlő és bérbeadó) egybehangzóan azt állítják, hogy nem volt fizetés. (Nagyon megkedveltük őket, a gyereket korrepetálták németből, stb.)

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2013.09.19. 17:20:46

@holdkoros: "Szóval maradjunk annyiban, hogy mi nem nézzük ki a tulaj zsebéből a pénzt-lakást, az meg ne adja már elő, hogy kisember. Aki ma Magyarországon ki tud adni egy lakást, emellett pedig még lakik is valahol, az kurvára nem kisember."
Ezt gondolom én is.

s 2013.09.19. 17:20:46

@holdkoros: "azért nem jelentkezhet be a csóri, mert a tulaj attól fél, hogy majd az apeh előtt lebukik, mert a beregizéshez bizony kérnek bérleti szerződést... "

A szerződésből nem következik a jövedelemszerzés. Kár annyira fosni.

laci_52 2013.09.19. 17:27:03

@Online Távmunkás: Nem biztos, hogy két lakása van. Lehet, hogy csak ez az egy az övé és kiadja, ameddig másik településen vagy külföldön dolgozik. Az ilyen még nyugodtan lehet csóró kisember, pláne ha ez nem egy értékes lakás.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2013.09.19. 17:38:12

Csóró kisember vagyok, kiadom minden hónapban a munkaerőmet, kockára téve az egészségemet. Most akkor ezért még adót is fizessek? Lófaszt! :)

Don Quixote de la Ferko 2013.09.19. 18:12:37

@lobaszopiatej:

Munka közben blogolás.

De az a szemét mocskos kurva állam, mert nem hagyja, hogy a lakáskiadásból adó nélküli bevételhez jusson a sok "csóringer", akinek 3-4-5 lakása is van kiadásra.

Don Quixote de la Ferko 2013.09.19. 18:13:31

@laci_52:

A kisember lakik a lakásában, nem kiadja.

Don Quixote de la Ferko 2013.09.19. 18:19:49

Na akkor újból:

A kisember lakik a lakásban, nem kiadja.

desw 2013.09.19. 18:23:24

Az szja és az eho mellett érdemes lenne megemlíteni az önkormányzati adót is. Ezt nem a bérleti díj alapján vetik ki, hanem az ingatlan alapterület után (~1.000 Ft/m2/év), és ha január elsején ki volt adva a lakás, akkor egész évre ki kell fizetni. Így szépen lassan eljutunk oda, hogy állambácsi lerabolná a felét a bérleti díjnak.

A legnagyobb gond az, hogy a bérbeadónak gyakorlatilag csak kötelezettsége van, joga kb null. Hosszú évekbe telik, amíg (törvényesen) kiraknak egy nemfizető bérlőt.

Zedder 2013.09.19. 18:30:29

@holdkoros: " Nem említve a közös költséget, ami botrányos, hogy itthon jellemzően a bérlőt illeti."

Nyilván a bérlő fizeti, ki más fizetné?

Ugyan én lakástulajdonos vagyok odahaza, de egy ideje Németországban élek, bérlőként. Azt hiszem az itt megszólalók egyike-másika bizony erősen meglepődne, ha odahaza is a német szabályok és szokásjog élne.

A közös költség ugyanis nem 5 ezer nyamvadt forint havonta, hanem inkább 2-300 euró. Ha a fűtést nem nézzük, még ez is kvázi 150 eur a "semmire". Direkt használok idézőjelet.

Mert mondhatnám én is, hogy minek fizessek a liftbe, amikor gyalog járok a másodikra. Vagy minek fizessek a hóeltakarításért (főleg nyáron!), ha egyszer szeretem nézni a havas kertet. Vagy a locsolásért, ha egyszer utálom a pázsitot. Miért fizessek a lépcsőházi világításért, ha egyszer világosban járok haza. Stb, stb, nyilván erősen sarkítok, de el kell fogadni, hogy a modern európai társadalomban fizetni kell ezekért. Mint ahogy (elvileg) emberek közé sem mész mocskos-büdös ruhában, hanem veszel mosószert, öblítőt, mosógépet, vizet, áramot, és rendszeresen mosod a hacukádat. Vagy a pofádat fogkrémmel. Az is pénzbe kerül, bizony. Vagy lehet menni Afrikába sárkunyhóban élni.

És akkor az olyan apróságokat még nem is említettem, hogy fizess egyszeri 150 eur beköltözési díjat (a tárasháznak), mert úgyis levered a vakolatot vagy összesározol valamit a költözés során.

Vagy hogy a lakást tényleg tök üresen, tisztára nyalva, még a konyhabútort, világítást, mindent leszerelve adsz vissza, ha nem, akkor kemény büntetések.

Tessék csak megbecsülni a lakástulajt, mert TE azért nem mész a híd alá, mert neki van lakása, amit neked használatra kölcsönad.

desw 2013.09.19. 18:38:42

@Zedder:

Na igen! A magyar bérlők a "nyugati" jogokat követelnék, de az ezzel járó kötelességről és hozzáállásról lemondanának (szokás szerint).

Lenne nagy pislogás, ha egy félhavi bérleti díjat elkérne a bérbeadó credit check címén, meg megnézné a munkaadót és a bankszámlát és hasonlók.

Zedder 2013.09.19. 18:44:19

@desw: na igen, a SCHUFA-checkről, háromhavi bankszámlakivonatról, munkaszerződésről, előző bérbeadódótól származó ajánlásról, illetve a szexuális szokásaidat is csaknem feltérképező privát kérdőívekről nem is írtam, mert még véletlenül ráébrednének páran, hogy mennyire jó dolguk van a magyar lakáspiacon...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.09.19. 18:47:16

érdemes volt elolvasni a kommenteket, mert megerősített abban, hogy ebből az országból soha nem lesz semmi.

aki felháborodik azon, hogy megszerzett jövedelem után adózni kell, az egyéb aljasságra is képes.

igen, van kiadott lakásom, igen, még számlát is adok (még akkor kezdtem a kiadást, amikor hivatalosan csak számlával lehetett kiadni), és igen, bevallom és befizetem az adót.

hogy aztán a befizetett adót a kedves állam bácsi mire keféli el, az már más kérdés, az nekem sem feltétlenül tetszik.

desw 2013.09.19. 18:54:27

@Zedder:

Huu, tényleg! Ha a korábbi bérbeadótól nincs referencia, akkor kb két lehetősége van a bérlőnek lakást bérelni:

- kifizeti előre a 6-12 havi bérleti díjat + kaució + admin fee-t beköltözés előtt

- vagy megy pakisztáni gettó negyedbe olcsóért, némi kockázattal.

desw 2013.09.19. 18:56:40

@idelle:

"aki felháborodik azon, hogy megszerzett jövedelem után adózni kell, az egyéb aljasságra is képes."

Pusztán itt is érvenyesül a kevesebb néha több elv. Ha kevesebb lenne az ado és egyéb közteher (eho, önk.adó), többen jelentenék be.

gombosg 2013.09.19. 19:22:49

@desw: Ez durva. Az EHO azért nem mindig játszik, a 16% adó még elviselhető.
Bár gondolom ez az önkori adó helyről helyre változik.

@holdkoros: "Mert az a 4 izzó, ami a 4 emeletet bevílágítja kb kétnaponta 1x amikor használom is, az havi 5500 forint."
Hát a sötétség az elég nyilvánvaló.
Tudod, néha például fel kell újítani valamit, takarítani, kertet fenntartani. Ha netán eltörik egy szennyvízcső, vagy ilyesmi, annak javítása is százezrekbe kerül.

Egyébként ha nagyon érdekel a dolog, a ház általában küld egy éves összesítést minden lakó postaládájába a költségvetésről.

Illetve persze az is benne van, hogy mindig van pár madár, aki nem fizet, meg a mellékvízmérő nélküli lakók vízfogyasztását is a közösből kénytelenek összedobni.

Don Quixote de la Ferko 2013.09.19. 19:24:18

@desw:

Ha nulla lenne az adó, tíz magyarból legalább három akkor is azon gondolkodna, hogyan lehet azt is elsumákolni.
Ez egy ilyen ország.

desw 2013.09.19. 19:48:38

@Don Quixote de la Ferko:

Ez igaz, de ha a legális kiadással csak plusz kötelezettséget kap a bérbeadó (adók, kilakoltatás 3-4 évig elhúzódik, egyszeri költségek, ...) és semmi segítséget nem kap az államtól cserébe, akkor ugye minek erőltetni.

Akkor inkább ne legyen szerződés és majd jön 4 bikanyakú kolléga és kidobja a nemfizető bérlőt.

desw 2013.09.19. 19:50:14

@gombosg:
"Ez durva. Az EHO azért nem mindig játszik, a 16% adó még elviselhető.
Bár gondolom ez az önkori adó helyről helyre változik.

Ha csak a 16% szja lenne, és kapna plusz jogokat/segítséget a bérbeadó (kilakoltatás, tartozás behajtása, ...), akkor az tényleg elfogadható lenne.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.09.19. 19:56:46

@holdkoros: "Ha én lakom valahol 1 évig, akkor hadd ne kelljen már havi 5 (jó esetben...) ezrével fizetnem a festést. Azért 1 év alatt 1 ember 1 lépcsőházban nem tesz ekkora kárt... és nem is festik évente. Ahol most lakom 5500 a kk, és semmi közüzemi nincs benne. Mellesleg lift sincs, és a szemét kihordásért még külön kell tejelni az illetékesnek, ahogy a takarításért is. "

Nálunk mindez benne van a kk-ben, ezért majdnem 10 ezer havonta. Nálad azért csak 5,5k a kk, mert mindez nincs benne. De nálad is benne van a közös terek világítása és fűtése, a társasház biztosítása (ami neked is jó, mert nem te fizetsz, ha saját hibádból eláztatod az alattad lakót), de benne van az is, hogy kijavítják az elromlott kaputelefont, kapuzárat, de a tetőt is, ha a vihar megrongálja.

De ha sokallod a közös költséget, akkor bérelj olyan tulajtól lakást, aki nem fizetteti meg veled azt. Már ha találsz ilyet.

Esetleg beszéld meg a bérbeadóval, hogy nem fizetsz közös költséget, cserében viszont annak összegével megemeli a bérleti díjat. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.09.19. 20:06:13

@holdkoros: " Aki ma Magyarországon ki tud adni egy lakást, emellett pedig még lakik is valahol, az kurvára nem kisember."

Ugyan már, attól még lehet kisember. Legföljebb az van, hogy te még nála is kisebb vagy, anyagilag legalábbis.

De nézzük csak. 35 éves férfi önálló lakással megismerkedik 30 éves nővel, szintén önálló lakással, persze szép nagy jelzáloghitellel mindkettőn. Összeköltöznek, az egyik lakást pedig kiadják, hogy könnyebben tudják fizetni a jelzáloghitelüket.

Ettől még mik lennének, ha nem kisemberek? Talán burzsuj bérháztulajdonosok?

Szerintem csak neked savanyú a szőlő, erősen működik az SI-faktor...

Tewodros Kayode 2013.09.19. 20:38:33

Kívánom az összes roh@dt adócsalónak, hogy b@szkodja meg az összeset a NAV jó pár milcsira.

Az ingatlan bérbeadás ugyanolyan befektetés, mint az összes többi és az így a megszerzett jövedelem után adózni kell. Ez minden nem BALKÁNI országban így van.

A 16% kurvára kevés, akinek meg évi 1 millió felett folyik be bérbeadásból, az fizessen csak EHO-t is (más tőkejövedelmek után is kell).

Don Quixote de la Ferko 2013.09.19. 21:01:28

@Tewodros Kayode:

Korrekt. Egyetértünk.

Tegnapi hír volt, hogy az adóhivatal megmurrantott valami figurát a vaterázásért.
Ott is a "szegény csóró áldozat" az igazmagyar volt, aki 70 millát kapált össze adófizetés nélkül, de a sok birka magyar őt védte, mert az APEH-et zsigerből kell utálni.
A sok narancsbirkának az nem jut el az agyáig, hogy a nem leadózott pénz adóból származó hiányát ő is érezni fogja.

parandroid 2013.09.19. 21:20:16

@Don Quixote de la Ferko: hm. igen, ez egy ilyen ország. ellentétben németországgal. az egy olyan ország, ahol peter graf is börtönbe megy, ha adót csal. meg egy kancellárt is megcibálnak kicsit 2 millió márka miatt. majd ha itt is belenéznek a kókajani medencéjébe, meg a lézer kartársnak is felteszik a megfelelő kérdéseket (a taggyűlésekről nem is szólva), akkor magyarország sem ilyen ország lesz. majd ha a kátyú lesz betömve az adóforintból meg az éhes kisgyerek lélegeztetőgépe fényesítve, nem meg a miniszterelnök gyerekkori cimbije építi belőle a télikertjét, a kisember (aki az örökölt lakását adja ki) is látja majd az értelmét a közösbe rakásnak.

parandroid 2013.09.19. 21:25:14

@Tewodros Kayode: jobban is futik a békávé, mi, amióta sokan veszik a jegyet? még dávidka nempofátlan prémiumára is vidámabban szalad a forint.
rád bizton számíthat az ország, ez megnyugtató. papír, cerka van-e elég? küldök, ha elfogy! reméljük, sok szomszédod van. és a haza fényre derül.

holdkoros · http://holdkor.blog.hu/ 2013.09.19. 21:48:09

@s: Szerintem ott volt a kitétel, hogy a bérlőre eső részt (pl. rezsi jellegű dolgok, ha vannak benne, vagy épp kuka, akármi, amit a bérlő ténylegesen használ) természetesen fizesse ki a bérlő.

holdkoros · http://holdkor.blog.hu/ 2013.09.19. 21:51:09

@gombosg: Igen, és a felújítások nyilván pont nekem jók, engem szolgálnak. És persze pont azalatt az egy év alatt történnek amíg én ott lakom, igaz? Még jó, hogy csak az én fejemben van sötétség :)

gombosg 2013.09.19. 21:55:23

@holdkoros: Persze, logikus, minek tartanak fenn a pénzemből annyi kórházat, ha egyszer NEKEM csak egy kórházra van szükségem?

Most szerinted komolyan az volna az igazságos, ha minden lakót megkérdeznének, és miután azt hallják tőled, hogy "te csak egy évig bérled azt a lakást", szépen megsimogatják a buksidat, hogy "jól van, akkor ne is fizess közös költséget"?

holdkoros · http://holdkor.blog.hu/ 2013.09.19. 21:58:12

@gombosg: Természetesen... sokkal logikusabb és igazságosabb, hogy kibérelek mondjuk a 8. kerület szaros környékén egy lakást, olcsón, mert azt tudom kifizetni, ott élek 5-6 évig akár, addig fizetek a felújítási alapba vagy hogy is nevezik, majd elmentem, 3 év múlva felújítják az egész kócerájt, és ér plusz pár millát a tulajnak, az én pénzemből.

Közben olvasgattam... mondom, a német módit nem ismerem. Azzal meg sosem volt problémám, hogy munkáltatóit kértek a hollandok (banki papírokat csak a legritkább esetben). Ahogy a 2-3 havi kaucióval sem, mert ott vissza is kaptam mindig.

Tewodros Kayode 2013.09.19. 22:07:16

@gombosg: Mindenféle felújítási, karbantartási, biztosítási költség a tulajdonost terheli mivel az ő TULAJDONA. Ha a közös költség címén felújítási alapba kell fizetni, meg biztosítási pénzt szednek, akkor az nem "közös" költség hanem "egyéni" (tulajdonosi)költség.

@parandroid: Azt nem tetted hozzá, hogy a kisember adócsalókat is ugyanúgy meghúzkodják. Amilyen a nép olyanok a politikusok is. Amíg a nép büdös adócsalók gyülekezete (tisztelet a kivételnek), addig a belőlük választható politikusok is azok lesznek.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.09.19. 22:09:57

@xGéza: Ha 30 évre gondolsz, akkor egy elég komoly összeget be kell tervezned a felújításra, különben nem marad változatlan a lakás használati értéke. Ez jelentősen csökkenti az elérhető nyereséget, szinte le is nullázhatja.

Például a szomszédunk 12 éven át kiadott egy örökölt lakást, nemrég beköltözött a gyereke és az elmondása szerint 4 évnyi bérleti díjat költött a felújításra, pedig hetekig ott dolgozott az egész család is, amit tudtak, maguk csináltak meg. És ehhez jön még a kisebb javítások, tisztasági festés, stb. ára.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.09.19. 22:18:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ma Magyarországon nem számít kisembernek az a nő, aki egyedül, a saját keresetéből tud lakást venni és a hitelt törleszteni. Az átlag erre 2 fizetésből képes és manapság sok 30 éves még a mamahotel lakója.

desw 2013.09.19. 22:26:05

@Online Távmunkás:

"Például a szomszédunk 12 éven át kiadott egy örökölt lakást, nemrég beköltözött a gyereke és az elmondása szerint 4 évnyi bérleti díjat költött a felújításra"

Azért ez csöppet soknak tűnik. Vagy vandál volt a bérlő (akkor le kell vonni a kaucióból) vagy teljes felújjítás volt, nemcsak a "lelakás" miatti kopások helyreállítása.

gombosg 2013.09.19. 22:34:22

@holdkoros:
Nem lehet mindenki igényét figyelembe venni, és mindent kicentizni. Ha beköltözöl, akkor például pont a beköltözésed előtti felújítások hasznát is élvezed. Egy-egy energetikai felújítás, de még egy homlokzatfestés is legalább tíz vagy több évre szól. Sokszor hitelekkel kell a háznak kiegészítenie, mert különben sosem jönne össze rá a pénz.

@Tewodros Kayode:
"Mindenféle felújítási, karbantartási, biztosítási költség a tulajdonost terheli mivel az ő TULAJDONA. Ha a közös költség címén felújítási alapba kell fizetni, meg biztosítási pénzt szednek, akkor az nem "közös" költség hanem "egyéni" (tulajdonosi)költség."

Igazából mindegy, hogy a bérlet mondjuk 50e+k.k. vagy 60e vagy 55e és 5 ezret a tulaj áll. A közös költség legalább fele nem felújítás, hanem rendszeres költség (szemét, víz, egyéb sürgős ház körüli javítások, apróbb felújítások).

lobaszopiatej 2013.09.19. 22:54:23

@Don Quixote de la Ferko: "Munka közben blogolás.

De az a szemét mocskos kurva állam, mert nem hagyja, hogy a lakáskiadásból adó nélküli bevételhez jusson a sok "csóringer", akinek 3-4-5 lakása is van kiadásra. "

Tudod, minket nem a munkaidő "letöltéséért" fizetnek, hanem hogy kész vagyok-e. Ezt csinálhatom este, korareggel, akármikor. Neked meg semmi közöd hozzá.

Én nem vagyok irigy a vagyonosokra, de amit az állam levesz, azt részben tőlem veszi el, hiszen én fizetek érte, egyszerűen rámhárítják!
Ugyanúgy mint a bankadó.

Más tészta hogy sokan pont állami támogatással jutottak lakáshoz az én adómból egy időben, olyanok is akiknek már volt.

eßemfaßom meg áll 2013.09.20. 08:44:12

@holdkoros: "1. hiába jelentkezem be, a te tulajdonod, simán kirakhatsz, kijelenthetsz. Ez itt a nagy hiba, hogy az emberek nincsenek tisztában a jogaikkal (kötelezettségekkel még kevésbé...)"

Az a baj, hogy te nem vagy tisztába a valósággal, úgy osztod az ész.

A bent lakó bérlőnek tönn joga van mint a tulajdonosnak. Még egy rosszhíszemű jogcimnélküli lakásfoglalót is évek alatt lehet kirakni egy lakásból, egy szerződéssel rendelkező bejelentett bérlőt meg kb lehetetlen belátható idő alatt, viszont a közüzemi díjakat akkor is fizetned kell ha ő egy fillért nem fizet neked, aztán perelheted polgári perben, jó esélyeid vannak egy ingatlannal nem rendelkezőn a behajtásra pár évtized alatt.

eßemfaßom meg áll 2013.09.20. 08:55:22

@holdkoros: fogd már fel, kogy a kk a lakás havi költségének a része. Amig te bérled, addig te fizeted, Ha ez zavar, keress egy kiadó családi házat, ott nincs közös költség. Viszont te lapátolod el a havat télen a járdádról reggel 7-re, mert különben jön a birság.

eßemfaßom meg áll 2013.09.20. 08:57:54

Azért ez a posztot jól átjárja az SI faktor, akinek van valamilye amit bérbe tud adni az már alapból köcsög. csak tudnám, hol laknának akik itt rinyálnak, ha nem lenne másoknak kiadó lakásuk.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.09.20. 09:09:09

@desw: Nem új volt a lakás, 12 évig megfelelt az albérlőknek, de a tulajdonos fiatal gyerekének már kicsit magasabb elvárásai voltak a saját lakásával szemben. Így sem lett belőle egy csillogó luxuslakás.
Azt elfelejtettem írni, hogy természetesen nem a legfelkapottabb környéken volt, ahol 2 szobás lakást 80-90 ezer + rezsiért lehet kiadni.

desw 2013.09.20. 11:34:14

@Online Távmunkás:
Én havi 40 ezres bérleti díjjal számoltam, és a 4 évre így is közel 2 millió jött ki. Azért ez elég sok lenne csak a kopások helyreállításra. Ha meg extra igény van felújításnál, azt ne írjuk a kiadás és a bérlő számlájára.

Normális törvényekkel (bérlő könnyebb kilakoltatása, tartozások könnyebb behajtása, ...) elfogadható befektetés lenne kiadni lakásokat, csak sajnos vacak a szabályozás.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.09.20. 11:41:40

@desw: 30 éves időtávról volt szó eredetileg, annyi idő alatt nem csak kopás miatti apró felújításokra kell gondolni.

desw 2013.09.20. 11:57:45

@Online Távmunkás:

Te 12 év kiadás utáni 4 évnyi bérleti díjat elvivő felújítást írtál. A 30 év utáni nagyobb felújítás nem a kiadás/bérlő miatt van. Ha tök üresen állna a lakás, akkor is nyílászárót, vízcsövet, tetőt kellene cserélni, ez nem a lelakás miatt van.

Don Quixote de la Ferko 2013.09.20. 17:59:04

@lobaszopiatej:

Igen, mindenki ezzel magyarázza, hogy munkaidő alatt netezik. És mindig megnevettetnek.
Munkaadód örül a net használatáért? Kifizeted neki azt, amit elhasználsz? Kétlem, de gondolom erre is lesz frappáns magyarázkodásod.

Elég nagy képzavarra vall a lakáskiadásból származó jövedelem adóját a bankadóhoz hasonlítani, találj ki valami értelmesebbet, ez nagy baromság volt.

@eßemfaßom meg áll:

Segítek. Nem látod át.
Ha bérelsz egy autót, fizetsz utána. Ezzel a másiknak bevételt generálsz, ami után adóznia kell. Tetszik, nem tetszik, az adózás erről szól, és ebben a szituban vannak olyanok akik vastagon jól keresnek, de adót nem fizetnek a bevétel után, és a sok mongoloid barom igazi magyar mentalitás szerint azt élteti, aki áttételesen meglopja.

eßemfaßom meg áll 2013.09.21. 10:57:11

@Don Quixote de la Ferko: Idézd kérlek, hol irtam korábban egy szót is az adóról.

Don Quixote de la Ferko 2013.09.21. 17:15:46

@eßemfaßom meg áll:

Kérlek.

"Ugyanúgy mint a bankadó."

Szedj Cavontont, relaxálj, vagy csinálj amit akarsz, de ha nem emlékszel, mit írtál egy - két röfögéseddel korábban, csak magadból csinálsz hülyét.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.09.22. 11:12:53

@Online Távmunkás: Önmagadnak mondasz ellent:

"Ma Magyarországon nem számít kisembernek az a nő, aki egyedül, a saját keresetéből tud lakást venni és a hitelt törleszteni."

Ha saját keresetéből tudja megvenni, akkor minek a hitel? Ha meg hitelt törleszt, akkor nem (csak) a saját keresetéből vette.

Az pedig, aki 30 évesen a "mamahotel" lakója (szükségből, nem kényelemből), messze átlag alatti anyagi helyzetű.

eßemfaßom meg áll 2013.09.22. 17:24:48

@Don Quixote de la Ferko: mielőtt elkezdesz utasítgatni, znézd már meg, hogy ki írta azt a bankadós hszt, tudod, a szerző neve nem a kék vonal alatt van, hanem a komment első sorában

Don Quixote de la Ferko 2013.09.22. 21:31:42

@eßemfaßom meg áll:

Jogos. Összekevertelek egy másik okostojással.

lobaszopiatej 2013.09.23. 08:32:13

@Don Quixote de la Ferko: "Munkaadód örül a net használatáért? Kifizeted neki azt, amit elhasználsz? Kétlem, de gondolom erre is lesz frappáns magyarázkodásod."

Magyarázkodik a kúrva anyád, semmi közöd hozzá mikor netezek!

A cikkírót kivéve mert neki tartoztam bocsánatkéréssel.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.10.07. 17:00:51

@desw: "Ha kevesebb lenne az ado és egyéb közteher (eho, önk.adó), többen jelentenék be."

a 16% adó egyáltalán nem sok. azon lehet vitatkozni, hogy az EHO-mentes felső határt nem kellene-e mondjuk évente emelni.

megjegyzem mellesleg, hogy a munkabér adózásához képest a 30% adó- (és járulék)terhelés még mindig kedvezőbb.

zocso 2013.10.22. 17:23:13

@holdkoros: A bérlő nem a tulaj lakáshitelét fizeti, hanem a lakhatásának a díját, és semmi köze hozzá, hogy a bérbeadó mire fordítja azt az összeget.
süti beállítások módosítása