HTML

SarcHarc

Minden, amit tudni akartál az adóról, de senki nem merte megválaszolni.
Ha van olyan téma, amiről szívesen olvasnál a blogon, írd meg nekünk: tanacsadas@vezinfo.hu

Facebook

cikk28_kep.JPGIdén is milliók hagyták az szja-bevallást az utolsó napokra. Csúcsra járt a posta és a NAV informatikai rendszere, valamint a hozzáértő szomszédok. Az adóbevallás összehozza a ismerősöket. Különösen a könyvelők ismerőseit, akiknek általában pont ebben az időszakban jut eszükbe, milyen régen is beszéltek utoljára. (A tavalyi bevalláskor.)

Az utolsó pillanatra hagyott bevallás sok kockázatot hordoz: elvesztett vagy meg sem kapott igazolások, elfelejtett adatok, megszűnt kedvezmények, és máris borul a határidő. Néhány nap (az ugye nem három hét) késésért még nem töri ránk az ajtót a TEK; a NAV magánszemélyeknek azért elnéz egy kis csúszást. Viszont aki késik, már nem rendelkezhet a kétszer 1%-áról, és ha fizetendő adója van, lemondhat a különben automatikusan igénybe vehető 150 ezer forintos kamatmentes részletfizetési lehetőségről.

Ha előbb pótoljuk a bevallást, mintsem az adóhatóság szólít fel rá, akkor rendszerint a „kiszabható” büntetés el is marad. Ha önhibánkon kívül, valamilyen elháríthatatlan okból mulasztjuk el a beküldést (pl. egészségügyi okból), akkor a bevallással egyidejűleg be kell nyújtani egy úgynevezett igazolási kérelmet is. De ekkor is, az akadály megszűnését követő 15 napon belül pótolni kell a mulasztott bevallást! Ha valaki azért nem tudta határidőre beadni az szja-bevallását, mert nem álltak rendelkezésére a szükséges igazolások, például mert a munkáltatótól nem is kapta meg, akkor nem szabható ki mulasztási bírság (persze ez nem arra az esetre értendő, ha már az adózó nem találja, vagy ő hagyta el). Ezt azonban 2014. május 20-ig be is kellett volna jelenteni az adóhatósághoz. Ha visszajár a túlfizetett adó, a visszaigénylésről rendelkezni a bevallásban kell. Aki ezt elmulasztotta, utólag már csak külön átvezetési nyomtatványon kérheti a kiutalást.

Az adó befizetése semmiben nem pótolja a kihagyott bevallást, nem mentesít a büntetés alól sem, de azért legalább a pénzt érdemes elutalni határidőre. Ugyanis ha van befizetendő adó, azután akkor is kell majd késedelmi pótlékot fizetni (idén május 20-ig visszamenőleg), ha közben még mulasztási bírsággal is megbüntet a NAV. A késedelmi pótlék – ami a jegybanki alapkamat kétszeresének napokra számított értéke – idén a rekord alacsony MNB alapkamat miatt a legolcsóbb „áthidaló hitel”, de azért a végrehajtást nem érdemes kivárni a befizetéssel. Ha például valaki csak július 31-én fizeti be a 180 ezer forint adó-elmaradást, akkor azután automatikusan 1708 forint késedelmi pótlékot kell lerónia, de azt is csak 2015 utolsó negyedévében számolja ki a NAV. A mulasztás miatti büntetések maximális mértéke magánszemélyeknél általában is 200 ezer forint, de a fokozatosság elve érvényesül, és nem a maximumon indít. Ha viszont felszólításra sem teljesítjük a bevallást, a büntetés rendszerint duplázódik.

Mindenkinek joga van javítania a bevallását, ha elsőre elrontotta azt. Ezért az épp rendelkezésre álló információk és adatok szerint, de határidőre érdemes beadni „valamilyen”, legjobb tudásunk szerint elkészített bevallást. Később, amikor majd tudjuk a helyes adatokat, rögtön önellenőrizhetünk. Vigyázat! A NAV a bevallástól függetlenül, természetesen számos információ birtokában van az adóévi jövedelmeinkről. Ezért minden esetben ajánlatos szakember segítségét kérni, hogy számszakilag is helyes, és a rendelkezésre álló információk szerinti beadvány szülessen, még ha átmeneti időre is.

És ne feledjük, ha az adóhivatal azt írja nekünk, hogy „utolsó felszólítás”, ez nem azt jelenti, hogy megszűnik a NAV, és több levelet ne várjunk tőlük…

(A kép forrása: valoresysustipos.com)

Címkék: bevallás személyi jövedelemadó mulasztási bírság magánszemély

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarcharc.blog.hu/api/trackback/id/tr646223793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása